Republica Moldova va facilita tranzitul mărfurilor din Ucraina și în continuare. Declarația a fost făcută pentru postul nostru de televiziune de secretarul de stat la Ministerul Agriculturii Vasile Șarban. Potrivit lui, Moldova va ajuta țara vecină la fel ca și alte țări europene.
Potrivit lui Vasile Șarban, Republica Moldova nu face import din Ucraina, noi doar facilităm coridorul solidarității.
VASILE ȘARBAN, secretar de stat MAIA: „Ceea ce se aude în Polonia, Ungaria, Bulgaria, România, ei vorbesc de importuri nemijlocit, care producție se oprește la ei în țară. Pe partea aceasta, deja și ei au luat o decizie că vor facilita și în continuare tranzitul mărfii de cereale din Ucraina, cu aplicarea sistemelor GPS, cu urmărirea camioanelor până la ieșirea din țările respective, ca să nu se stopeze marfa pe teritoriul lor. Ceea ce ține de R.M., noi nu avem multă producție importată și stocată pe teritoriul R.M. Pentru noi, cel mai dureros este prețul, care este destul de derizoriu, este prețul la cereale care este în rezultatul acestor exporturi, tranzituri a mărfurilor din Ucraina și cumva, da, au de suferit producătorii autohtoni cum au de suferit și cei din țările europene”.
Potrivit lui Vasile Șarban, conducerea Ministerului abordează la fiecare întâlnire pe care o are cu demnitarii UE acest subiect și pune accent pe faptul că Moldova este una dintre țările cele mai afectate de tranzitul de producție.
TELEFON VASILE ȘARBAN, secretar de stat MAIA: „Noi suntem fix la granița și cea mai mare porțiune de graniță o ocupă R.M. Noi nu am avut o infrastructură dezvoltată. Noi nu avem mijloace de transport suficiente care ar permite și tranzitul mărfii ucrainene și exportul mărfii moldovenești și noi nu avem o Cale Ferată dezvoltată bine, ca să nu ne poate afecta aceste tranzituri a mărfii ucrainene”.
Mai mult, oficialul spune că Ministerul Agriculturii a solicitat instituțiilor europene ca agricultorii moldoveni să fie ajutați prin compensații la fel și fermierii din alte țări.
VASILE ȘARBAN, secretar de stat MAIA: „MAIA și Guvernul am solicitat încă în ianuarie în cazul unei intervenții către producătorii agricoli din UE să examineze posibilitatea să ne ajute financiar ca și noi să-i punem în condiții echitabile pe ai noștri cu cei din Europa. Până când, noi nu avem un răspuns. Avem un răspuns doar din partea românilor referitor la motorină, ajutorul pe care l-au dat și care îl vom începe să-l distribuim ulterior, când vom ști concret când vine, cât vine… dar pe partea de finanțe, încă nu avem nimic”.
Până acum, Polonia, Ungaria, România și Bulgaria spunea că vor cere Uniunii Europene să restricționeze importurile de marfă din Ucraina, dar potrivit lui Șarban, acest lucru nu s-a întâmplat deoarece s-a ajuns la un consens, după ce au avut întrevederi cu demnitari din Ucraina și au decis că vor ajuta și în continuare acest stat să transporte marfa spre alte țări doar că prin tranzit. Acum două zile, Comisia Europeană a anunțat că lucrează la un pachet de legi privind alocarea despăgubirilor pentru țările UE care facilitează tranzitul produselor ucrainene.