Economia Republicii Moldova se va confrunta cu provocări majore și în 2023. La conflictul militar dintre Ucraina și Rusia, criza economică la nivel mondial și prețul ridicat al gazului și energiei electrice, în acest an se vor adăuga şi alegerile locale din toamnă, care pot avea o influența negativă asupra parcursului economic și reformelor economice din cauza populismului politic caracteristic acestor perioade. Despre asta se spune în prognoza Institutului Național de Cercetări Economice „Tendințe în economia Moldovei”.
Institutul Național de Cercetări Economice și-a publicat prognoza pentru 2023. Potrivit experților, creșterea economică, în acest an, va fi de 3,5%. Asta însă nu este nici chiar o recuperare a recesiunii din 2022, când economia Moldovei a scăzut cu aproape 6% față de 2021, potrivit autorilor studiului.
Creșterea economică în 2023, se arată în raport, este în mare parte bazată pe creșterea sectorului agricol în speranța unui an meteorologic mai favorabil. Evoluția sectorului agricol influențează semnificativ industria prelucrătoare. Pentru 2023, experții INCE estimează o creștere a volumului de producție industrială cu 4,8%, datorată în mare parte creșterii semnificative a volumului de producție agricolă și a exportului de produse agroalimentare, care se prognozează să crească cu 3,8%. Conform prognozei, importurile se vor majora cu 2,4%, iar deficitul balanței comerciale va ajunge la aproape 5 mld. USD.
În 2022, creșterea explozivă a comerțului extern cauzată de reexporturile din Ucraina și spre Ucraina a avut un impact puternic asupra economiei, însă sursa acestei creșteri a fost deja epuizată.
Se prognozează o creștere nominală de 13% a salariilor, dar evoluția reală va fi de 1,5%. Rata șomajului, la finele anului, potrivit experților Institutului Național de Cercetări Economice, va fi în jur de 3,5%. Studiul relevă că, dinamica indicatorilor macroeconomici în anul 2023 va fi influențată de factori interni și externi, inclusiv de deciziile politice și evoluția situației geopolitice. Printre acești factori se numără și prețurile la resursele energetice, care sunt așteptate să scadă semnificativ în acest an, conform prognozelor FMI, inclusiv prețul la gazul rusesc în Europa. În 2023 vor avea loc alegerile locale și aceasta va avea o influența negativă asupra parcursului economic, dar și a implementărilor reformelor economice din cauza populismului politic caracteristic acestor perioade, mai spun experții Institutului de Cercetări Economice.