Tendința descendentă a ratei anuale a inflației de la finele anului trecut a continuat în primele luni ale anului curent. Astfel, rata anuală a inflației s-a diminuat de la 30,2 la sută în luna decembrie, până la 18 la finele lunii aprilie. Despre asta a anunțat guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu. BNM și-a revizuit în scădere rata inflației.
OCTAVIAN ARMAȘU guvernator BNM: «Inflația în R Moldova care e exprimată prin indicele prețului de consum se află pe un trend ferm descendent și de la 34,6 în noiembrie anul trecut, a ajuns la 18,1 la finele lunii aprilie. Este rezultatul inclusiv și a măsurilor de politică monetară, întreprinse de Banca Națională și aceste măsuri au permis ca inflația să revină sub control, să nu crească mai departe.»
Potrivit guvernatorului BNM, tarifele la cele 4 componente principate ale Indicelui Prețurilor de Consum au un trend descendent.
Cea mai abruptă scădere este la prețul la combustibil, în virtutea evoluțiilor prețurilor pe piețele internaționale. Este o reducere și la prețurile reglementate și la produsele alimentare, dar a-și atrage atenția la faptul că și inflația de bază care este componenta cea mai persistentă a indicelui prețurilor de consum înregistrează un trend descendent ferm.
Tendința descendentă a ratei anuale a Indicelui Prețurilor de Consum va continua în perioada următoare în condițiile unei cereri interne modeste, scăderii tarifului la energia electrică, precum și ale unui efect al perioadei de bază ridicate din anul precedent. Guvernatorul a spus că inflația s-a redus mai mult față de așteptări și urmare a consumului mai slab. Sursele de finanțare sunt pronunțat negative decât consumul propriu zis. Avem în țară și un număr mare de refugiați care lărgesc sursele din finanțare și consumul propriu zis, însă oricum e slab. Totodată, oameni au recurs și la economiile lor pe care le au acasă”, a mai spus Armașu.
Pe componente de consum al produselor este nu chiar atât de urât, dar oricum este negativ. Cel mai negativă evoluție o avem pe procurarea serviciilor. 7.00 + 7.06 Toate patru surse de finanțare a consumului casnic care sunt salariile, asistența socială, remitențele și creditele acordate de instituțiile financiare, toate sunt pe palier negativ. De aici și consumul este mai slab.
Rata inflației medii anuale va constitui 13,3 la sută în anul 2023 și 5,1 la sută în 2024, a mai prognozat guvernatorul.