Asociația Forța Fermierilor cere intervenția urgentă și foarte concretă din partea statului privind depășirea crizei din sistemul agrar. Dacă nu vor fi auziți, fermierii amenință cu un protest masiv non-stop în toată țara, la data de 7 iunie, cu posibilă blocare a traseelor principale și marșul tehnicii agricole spre Chișinău. „Insistăm ca problemele agricultorilor din Republica Moldova să fie discutate în cadrul Summit-ului Comunității Politice Europene, care va fi organizat în țara noastră în perioada 1-2 iunie 2023”, se arată într-un comunicat al Asociației, transmite Unimedia.INFO.
„Consiliul Asociației Forța Fermierilor, la ședința din 17 mai 2023, cu participarea reprezentanților aproape din toate raioanele țării, a examinat situația curentă în sectorul agrar și a constat o criză de proporție inedită în ramură, care a adus majoritatea fermierilor mici și mijlocii în pragul falimentului.
Din anul trecut domeniul agrar este afectat de secetă cruntă, creșterea prețurilor la resurse necesare producerii agricole cu 150-200 %, majorarea dobânzilor la credite aproximativ de 3 ori. Excesul producției agricole din Ucraina a influențat prăbușirea prețurilor pe piața internă la grâu, orz, porumb, rapiță și floarea soarelui cu 2-4 lei per kg. Menționăm că în anul agricol 2022/2023 din țara vecină au fost oficial importate circa 27 mii tone de grâu, 51 mii de tone de porumb și 57 mii de tone de floare soarelui.
În prezent, sectorul agrar este extrem de decapitalizat și fermierii nici nu pot miza măcar pe subvențiile pentru anul trecut, care se achită cu mare întârziere. Atragem atenție că aproape toate propunerile organizației noastre privind acordarea suportului fermierilor în vederea depășirii crizelor, înaintate din august 2022, au fost ignorate de autoritățile statale abilitate.
Prin urmare, aproape toți agricultorii mici și mijlocii în prezent se află într-o stare de disperare și nu dispun de mijloacele financiare pentru recoltare și lucrări agricole de toamnă. Lucrările agricole de primăvară mulți agricultori le-au realizat la nivelul minimal tehnologic. O bună parte de fermieri planifică sistarea activității. Remarcăm că în alte țări ale Europei de Est, unde agricultorii se confruntă cu problemele similare, subvențiile constituie 200-400 euro per hectar, autoritățile au alocat suport financiar suplimentar pentru producătorii de cereale și oleaginoase în valoarea sumară de aproximativ 300 mln euro și, totodată, Comisia Europeană a interzis temporar importul unor produse agricole din Ucraina în Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.
Asociația a inițiat în februarie-mai 2023 un dialog intensiv cu nou prim-ministru în vederea identificării soluțiilor rapide pentru salvarea situației în domeniul. Din păcate, nicio propunere a noastră nu a fost realizată și totul a rămas deocamdată la nivelul promisiunilor generale pe o perioada nedeterminată, pe când efectul negativ cumulativ distruge acum o mare parte din fermierii mici și mijlocii. Cuțitul a ajuns la os!
În asemenea circumstanțe cumulative extrem nefavorabile și după consultări cu organizațiile teritoriale, asociația Forța Fermierilor cere intervenția urgentă și foarte concretă din partea statului, după exemplu Uniunii Europene. Insistăm ca problemele agricultorilor din Republica Moldova să fie discutate în cadrul Summit-ului Comunității Politice Europene, care va fi organizat în țara noastră în perioada 1-2 iunie 2023.
În acest context, organizația noastră cere ca Guvernul RM să-și asume public până pe data de 3 iunie 2023 următoarele angajamente față de fermierii:
1. Alocarea, nu mai târziu de 1 august 2023, a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță ect);
2. Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Est după 5 iunie;
3. Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;
4. Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;
5. Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.
Chemăm la solidaritate toate asociațiile agricultorilor și toți fermieri. Totodată, Asociația cere ca nicio forță politică să nu încerce să folosească revendicările economice ale agricultorilor și mișcarea noastră civică în scopuri meschine. Ne disociem de orice încercare a grupărilor politico-criminale să se alăture la acțiunile noastre.
Sperăm foarte mult că această avertizare va fi auzită și vor fi întreprinse măsuri rapide în scopul salvării ramurii agricole de colaps. În caz contrar, anunțăm pentru data de 7 iunie 2023 un protest masiv non-stop al fermierilor în toata țara, cu posibilă blocare a traseelor principale și marșul tehnicii agricole spre Chișinău”, comunică Asociația Forța Fermierilor.
Fermierii au fost invitați de prim-ministrul, Dorin Recean, la ședința de lucru pentru a discuta despre introducerea restricțiilor la importul cerealelor din Ucraina. „Din câte înțelegem, în cadrul Guvernului există o rezistență față de poziția corectă a ministrului agriculturii, susținută de fermieri”, a menționat Asociația Forța Fermierilor.
Viceministrul Dezvoltării Economice, Comerțului și Agriculturii, Taras Kacika, a declarat că Ucraina se pregătește să impună o interdicție a importurilor din Republica Moldova ca răspuns la decizia de a impune restricții exporturilor agricole ucrainene. Decretul corespunzător este deja pregătit de Guvern.
Asociația Forța Fermierilor a cerut urgentarea luării deciziei privind alinierea la Decizia Comisiei Europene din 2 mai 2023 privind restricționarea temporară a importurilor din Ucraina a grâului, porumbului, florii soarelui și rapiței pentru 5 țări din Europa de Est.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, condamnă restricţiile comerciale impuse de țările vecine asupra importurilor de cereale din Ucraina, măsuri pe care le-a caracterizat ca fiind „dure” şi „protecţioniste”. Declarațiile au fost făcute în timpul conferinței de presă, alături șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată la Kiev.