Autoritățile nu vor organiza deocamdată un referendum cu privire la vectorul extern al Republicii Moldova. Despre asta a anunțat președintele Parlamentului, Igor Grosu. Potrivit lui, PAS intenționează să modifice Legea Supremă pentru a introduce integrarea europeană în Constituție, iar asta se va întâmpla după ce vor fi identificate voturile necesare.
Președintele Parlamentului a declarat la postul public Moldova 1 că cetățenii și-au expus clar la alegeri dorința de a fi parte a familiei europene. Astfel, potrivit lui, deocamdată, este exclusă probabilitatea organizării unui referendum pe subiectul introducerii în Constituție a subiectului integrării europene .
IGOR GROSU, președintele Parlamentului: „Eu cred că nu e nevoie acum să discutăm acum de referendum. În opinia mea, noi am avut două referendumuri, două exerciții electorale. Asta a fost alegerile din 2020 și alegerile din 2021, în care oamenii au votat pentru o opțiune pro-europeană, pentru integrare europeană. Sondajele arată o predilecție și o opinie hotărâtă pentru integrarea europeană, iar evenimentul de ieri, i-a lăsat fără comentarii și pe cei mai acizi oponenți…”.
La Radio Moldova, speakerul a spus că în Parlament vor începe discuțiile privind introducerea integrării europene în Legea Supremă a țării. Chiar dacă PAS nu are majoritate constituțională pentru a modifica Constituția, voturile necesare ar putea fi identificate, declară președintele Legislativului.
IGOR GROSU, președintele Parlamentului: „Vom promova acest lucru în Parlament, vom discuta și cu alți deputați. Veți spune că nu sunt voturi, dar dacă te apuci de treabă, comunici, și până la urmă cred că și cei care mai erau sceptici, după Adunarea „Moldova Europeană” și după alte evenimente care urmează în acest an, vor deveni mai hotărâți și mai încrezători în parcursul nostru european. De aceea, nu este nimic imposibil. Summit-ul care va avea loc la 1 iunie, face parte din seria evenimentelor importante și el va reconfirma suportul țărilor membre ale UE pentru Republica Moldova. Adunarea „Moldova Europeană” este un argument, cred eu, imbatabil pentru toți interlocutorii noștri că cetățenii își doresc integrarea europeană.
La sfârșitul Adunării „Moldova Europeană”, care a avut loc duminică, a fost adoptată a rezoluție, în care primul punct se referă la modificarea Constituției Republicii Moldova pentru a stabili definitiv si ireversibil aderarea țării la Uniunea Europeana. Totodată, printr-o altă prevedere, cei adunați în PMAN le-au cerut autorităților să asigure cât mai rapid deschiderea negocierilor de aderare și să întărească instituțiile statului pentru a garanta producerea procesului.
Amimntim că fără să aibă majoritate constituțională, în data de 2 martie, deputații PAS au votat pentru înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” în toată legislația din Republica Moldova și în textul Constituției.
Deputatul PAS, Veronica Roșca, unul dintre inițiatorii proiectului, a menționat că documentul „are drept scop ajustarea cadrului normativ existent la interpretările și considerentele Curții Constituționale referitoare la limba de stat a Republicii Moldova”.
Cu toate acestea, modul în care s-a procedat a stârnit critici din partea opoziției. Președintele Partidului ”ȘOR”, Ilan Șor a declarat că formațiunea pe care o conduce va înregistra, în Parlament, o inițiativă, prin care va propune desfășurarea unui referendum consultativ privind denumirea limbii. Iar, deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor sunt siguri că, la schimbarea denumirii limbii de stat de către Parlament, a fost încălcată legea.