Curtea Constituțională va relua luni, 19 iunie, ședința de examinare a sesizării Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului „ȘOR”. Atunci vor avea loc replicile părților iar mai apoi, magistrații se vor retrage în deliberări pentru a lua o decizie cu privire la demersul Guvernului. La ședința de azi, avocații Partidului Șor”, dar și cel al Execitivului au prezentat pledoariile finale.
Avocatul Guvernului, Eduard Digore, a ținut în discursul său să explice magistraților de ce Partidul „Șor” trebuie scos în afara legii.
EDUARD DIGORE, avocat al Guvernului: „Ceea ce se poate desprinde din activitatea acestui partid și acțiunile liderilor săi se rezumă la următoarele: corupție, fraudarea banului public, proteste contra bani, finanțarea ilegală a activității partidului și campaniilor electorale, folosirea finanțărilor din străinătate și implicarea cetățenilor străini, instigare la ură și violență. Aceste circumstanțe excepționale, impun din partea statului măsuri urgente, preventive, pentru a contracara asemenea proiecte periculoase. Măsuri care să asigure pacea civică și regimul democratic al țării. Curtea este chemată să aplice deplin drept canceptul de democrație capabilă de a se apăra. Să nu lase ca acțiunile neconstituționale ale unui partid politic să se mascheze cu drepturi precum libera exprimare și asociere”.
În luarea sa de cuvânt, apărătorul guvernului a citat date operative de la procuratură și SIS.
Ulterior, s-au expus în fața magistraților reprezentanții Partidului Politic „Șor”.
Vicepreședintele formațiunii, Marina Tauber a declarat că nimeni din cadrul partidului nu a încălcat niciodată legea, iar toată activitatea a fost efectuată strict în conformitate cu legislația R. Moldova, inclusiv actele financiare.
MARINA TAUBER, vicepreședinte al PP ”ȘOR”, deputat: „Domnul Digore nu a prezentat dovezi, probe sau careva argumente concrete la care Curtea Constituțională trebuia să atragă atenția, dar a ofensat, a umilit și a înjosit sute de mii de cetățeni. Pentru că, PP ”ȘOR”, la ziua de azi, este susținut de peste 200 de mii de cetățeni. Interzicerea sau dizolvarea partidelor politice, ca măsură cu consecințe mari, ar trebui utilizată cu cea mai mare reținere. Niciodată, niciun protest nu s-a terminat cu acte violente. Regretăm că se manipulează cu așa zisele sancțiuni politice, impuse de unele state pentru pretinse acțiuni care nu au fost demonstrate de nimeni niciodată și nu există niciun act juridic”.
Avocatul formațiunii politice, Vadim Banaru, a declarat că mizează pe independența Curții și speră că judecătorii vor face dreptate în această cauză. Iar părătorul Aureliu Colenco a ținut să precizeze că probele prezentate de Guvern nu întrunesc cerințele pentru a scoate înafara legii PP ”ȘOR”.
AURELIU COLENCO, avocat PP ”ȘOR”: „În primul rând, încălcările legislației electorale, în virtutea faptului că nu au caracter continuu, nu pot fi incluse în categoria de militare. Încălcările menționate în sesizare, sunt contravenții unice, care se consumă în momentul comiterii lor, pe timpul scrutinelor electorale. Potrivit statutului PP ”ȘOR”, 1. activitatea partidului se desfășoară respectând prevederile Constituției și ale legislației. 2. PP ”ȘOR” este de orientare social demogratică, care pledează pentru idificarea în R.M a statului de drept. 3. PP ”ȘOR” militează pentru respectarea cu strictețe a Constituției R.M și a legilor. 4. Partidul activează în conformitatea cu principiile legalității, transparenții și așa mai departe. Niciun argument și nicio probă, prezentate de Guvernul R.M nu dovedește că PP ”ȘOR” militează împotriva statului de drept”.
Mai mult, apărătorii formațiunii insistă asupra faptului că Guvernul face trimitere la date din dosare, unele dintre care nu au fost trimise în judecată, iar asta înseamnă că aceaste probe nu au fost verificate ca fiind adevărate.
Totodată, apărătorii declară că pe unele dintre aceste materiale nici nu le-au văzut.
DENIS CALAIDA, avocat PP ”ȘOR”: „Nu a fost argumentat, prezentate careva probe, care ar demonstra Înaltei Curți care este necesitatea într-un stat democratic cum ar fi R.M de a declara PP ”ȘOR” ca unul neconstituțional și ca consecință, să fie radiat din registrul unităților juridice. O eventuală decizie – admiterea sesizării Guvernului, va însemna nu doar o încălcare gravă și disproporțională a dreptului garantat de articolul 10 și 11 CEDO, dar și articolul 11 din această convenție. Declararea neconstituționalității este cea mai severă sancțiune care poate fi aplicată în privința unui partid politic, Respectiv, de fiecare dată când există alte instrumente capabile să redreseze situația, Curtea Constituțională ar fi obligată să respingă sesizarea formulată”.
După ce au luat sfârșit pledoariile părților, președintele Curții, Nicolae Roșca a anunțat o pauză până luni, 19 iunie, ora 10.
NICOLAE ROȘCA, președintele Curții Constituționale: „Când vor avea loc replicile părților și deliberarea asupra hotărârii. Ședința pentru astăzi se declară închisă”.
Amintim că, magistrații Curții Constituționale au început pe 10 mai examinarea sesizării Guvernului prin care a solicitat verificarea constituționalității Partidului Politic ”ȘOR”.
Ședința a fost întreruptă pe 17 mai pentru a da timp părților să pregătească pledoariile în fața Curții Constituționale.
Executivul a depus la sfârșitul anului trecut o sesizare prin care a cerut verificarea constituționalității Partidului „ȘOR”. Autorii documentului au argumentat cererea prin faptul că în toate activitățile de până acum, formațiunea a acționat în contradicție cu principiile statului de drept, punând în pericol suveranitatea și independența R. Moldova.
Partidul ”ȘOR” a declarat anterior că intenția de scoatere a sa în afara legii înseamnă „lezarea drepturilor” alegătorilor care şi-au dat votul pentru formațiunea politică și este un „atentat la pluralismul de opinie”.