La începutul acestei săptămâni, primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat pe rețelele de socializare că lucrările pe podul din strada Mihai Viteazul sunt tergiversate din cauza faptului că angajații companiei dezvoltatoare – cetățeni ai Ucrainei – nu pot obține permis de ședere și lucru în țara noastră. Ceban a dat vina pe reprezentanții partidului de guvernământ. La rândul său, fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău a declarat că cei cinci cetățeni ucraineni au primit refuzul Inspectoratului General pentru Migrație deoarece angajatorul ar încălca Legea privind regimul străinilor în Republica Moldova. Reprezentanții companiei dezvoltatoare, la rândul lor, neagă aceste acuzații. Între timp, șoferii continuă să stea în ambuteiajele infernale din această porţiune de drum. Detalii, în reportajul ce urmează.
După cum a explicat Ion Ceban, reparația podului din strada Mihai Viteazul a început după ce au fost organizate patru licitații, la care, potrivit acestuia, nu a participat nimeni, deoarece sunt lucrări complexe. Într-un final, a câștigat o companie din Ucraina care a venit în Chişinău cu lucrătorii săi și tehnica necesară și s-a apucat de implementarea proiectului.
Acum însă, potrivit primarului Capitalei, partidul de guvernământ împiedică lucrările.
„Printr-o scrisoare, Direcția Mobilitate Urbană a fost informată că nu li se prelungește permisul de ședere pentru cinci specialiști de bază, inclusiv șeful de șantier. Acești experți sunt nevoiți să părăsească Republica Moldova și să revină în Ucraina”, a scris Ion Ceban.
În replică, reprezentanții fracțiunii partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” din Consiliul Municipal Chișinău au declarat că afirmaţiile lui Ceban nu sunt adevărate, iar Inspectoratul General pentru Migrație are suspiciuni că angajații companiei ucrainene sunt plătiţi cu salarii „în plic”, încălcând astfel Legea privind regimul străinilor în Republica Moldova.
Tot în postarea formaţiunii politice din rețeaua de socializare se spune că sunt suspiciuni despre eschivarea de la plata impozitelor.
„În prezent, cazul dat este examinat la IGM, iar aprobarea deciziilor de prelungire a dreptului de ședere este condiționată de prezentarea argumentelor și asigurărilor despre protecția drepturilor străinilor angajați în scop de muncă”, se spune în mesajul partidului.
Echipa ORIZONT TV a mers la locul lucrărilor de reparație.
Alexandr Rybalko, inginer-șef al companiei dezvoltatoare, a declarat că la mai mulți angajați într-adevăr n-au fost prelungite încă permisele de ședere. Totodată, potrivit acestuia, nu au existat niciun fel de încălcări.
ALEXANDR RYBALKO, inginer-șef al companiei dezvoltatoare: „Când am depus documente pentru unii dintre angajații noștri la Serviciul pentru Migrație pentru reînnoire, au fost unele neînțelegeri. Respectiv, am dat acum clarificări Serviciului de Migrație și sperăm că toate neînțelegerile, toate nuanțele vor fi luate în considerare și aceste restricții vor fi ridicate”.
Potrivit reprezentantului dezvoltatorului, compania așteaptă în curând răspuns din partea Inspectoratului General pentru Migrație.
Am luat legătura cu această instituţie pentru a afla la ce etapă se află examinarea acestui caz, dar apelurile și mesajele noastre au rămas fără răspuns deocamdată.
În plus, Alexandr Rybalko a spus că o echipă de 10 persoane este implicată în prezent în reparația podului, toţi au permis de ședere și deocamdată sunt destui. 80 la sută din lucrări sunt efectuate acum sub pod, unde are loc betonarea suporturilor și a suprafețelor. Traficul pe pod în continuare e dificil, iar șoferii sunt blocați în ambuteiaje. Între timp, în viitorul apropiat, volumul de lucrări va crește și, în consecință, va fi nevoie de chiar acei specialiști cărora nu le-a fost prelungit permisul de ședere.
Reprezentanții Direcției Municipale Transport au declarat pentru Orizont TV că speră în rezolvarea cu succes a problemei, în caz contrar finalizarea lucrărilor va întârzia.
VITALIE MIHALACHI, şeful Direcției Municipale Transport: „Compania a prezentat și depune toate eforturile de a se încadra în termenii anunțați. Mai mult ca atât, sunt și unele deficiențe ce țin de lucrările de proiectare care au fost executate. Sunt situații neplanificate care au fost constatate în procesul executării lucrărilor de reparații capitală, sunt lucrări care, ne dăm bine-seama că se pot întâmpla și ele sunt normale să se întâmple, în cadrul unui obiectiv atât de complex”.
Reamintim că, Primăria Chișinăului a anunțat reparațiea planificată a podului din strada Mihai Viteazul în toamna anului 2022. Procesul de reabilitare va costa orașul 108 milioane de lei. Lucrările au început în primăvara acestui an şi ar trebui să fie finalizate în 26 de luni. Podul de pe strada Mihai Viteazul a fost dat în exploatare în anul 1974. Are 311 metri lungime, 26 metri lățime și între 5 și 14 metri înălțime.