Republica Moldova și Ucraina nu au nicio înțelegere care ar viza declanșarea unei operațiuni militare în regiunea transnistreană. Declarația a fost făcută de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, în cadrul unei emisiuni de la Vocea Basarabiei. Potrivit lui, este o absurditate această acțiune. Afirmațiile vin după ce Ministerul rus de Externe a declarat de mai multe ori că a Kievul ar pregăti un atac în apropierea segmentului transnistrean de frontieră, mobilizându-și forțele.
Potrivit lui Serebrian, este dreptul suveran al Ucrainei să-și plaseze trupele acolo unde consideră că este necesar sau acolo unde crede că ar exista un pericol. Dar asta nu înseamnă că ar pregăti o acțiune militară sau că există o înțelegere între Chișinău și Kiev pentru a fi declanșată o operațiune militară în regiunea transnistreană.
OLEG SEREBREAN, vicepremier pentru reintegrare: „Este o absurditate. Îmi pare rău. La Cocieri, la Molovata Nouă am fost întrebat de oameni despre acest lucru. Acolo gradul de alarmă este mai mare pentru că oamenii au memoria vie a ceea ce s-a întâmplat în 1992. Aceste localități sunt cele mai expuse, vor fi primele în caz că Doamne ferește s-ar întâmpla ceva ipotetic și au fost foarte multe întrebări în legătură cu așa zisele palnuri de soluționare militară a acestui conflict. Încă o dată mă conving cât de puternică este nu atât ptopaganda cât zvonistica care funcționează în stânga Nistrului”.
Referitor la prezența trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova, vicepremierul pentru Reintegrare declară că poziția Chișinăului nu a suferit nicio schimbare. Potrivit lui, demilitarizarea este primul pas din pachetul de soluționare a conflictului transnistrean.
OLEG SEREBREAN, vicepremier pentru reintegrare: „Dea lungul timpului există o decizie luată acum 25 de ani la Istanbul, o decizie asumată de Rusia legată de muniții și de prezența militară în regiunea transnistreană și nu ave, ce discuta la acest capitol. Sigur că Chișinăul va insista… Nu știu de ce faptul că noi amintim despre această poziție trezește întrebări. Poziția Chișinăului a fost constantă, indiferent de guvernările care s-au succedat, mai vocal sau mai atenuat, mesajul a fost același, că regiunea transnistreană trebuie demilitarizată. Demilitarizarea implicând și retragerea trupelor ruse”.
În ultima perioadă, Ministerului rus al Apărării a declarat de mai multe ori că, în viitorul apropiat, regimul de la Kiev va pregăti o provocare armată împotriva regiunii transnistrene, care va fi efectuată de unități ale forțelor armate ale Ucrainei, inclusiv cu implicarea formației naționaliste „Azov”. Ca pretext pentru invazie, este planificată organizarea unei presupuse ofensive a trupelor ruse de pe teritoriul Transnistriei. Pentru a face acest lucru, sabotorii ucraineni care participă la invazia în scenă vor fi îmbrăcați în uniforma personalului militar al Forțelor Armate ale Federației Ruse”.
În acest context, Ministerul rus al Apărării susține că monitorizează îndeaproape situația de la granița Ucrainei cu Transnistria și este gata să răspundă oricăror schimbări în situație. Mai mult, instituția rusă declară că în apropierea graniței Ucrainei cu regiunea transnistreană se înregistrează o acumulare semnificativă de personal și echipament militar al unităților ucrainene. Chișinăul a îndemnat cetățenii să urmărească sursele oficiale și credibile ale țării pentru informare. Iar secretarul de stat al Ministerului Apărării, Valeriu Mija, a spus că declarațiile Moscovei reprezintă mai degrabă „un element de operațiune psihologică decât intenții reale”.
Cu toate acestea, oficialul a dat asigurări că organele abilitate monitorizează situația și sunt vigilente. Purtătorul de cuvânt al Serviciului pentru granița de stat al Ucrainei, Andrei Demcenko, susține însă că autoritățile înăspresc controlul la frontiera cu regiunea transnistreană, iar șeful centrului de presă al Forțelor ucrainene de Apărare din Sud, Natalia Gumeniuk, a confirmat că Ucraina a plasat de-a lungul frontierei transnistrene un număr „adecvat” de trupe pentru a preveni un eventual atac al trupelor ruse. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski a subliniat că Ucraina prețuiește integritatea teritorială a țării noastre, iar zvonurile lansate de autoritățile ruse precum că ucrainenii ar vrea să atace regiunea transnistreană, nu sunt altceva decât dezinformare.