Proiectul legii taxei de stat a fost votat în lectura a doua de majoritatea PAS. Acesta a fost elaborat cu scopul de a ajusta cadrul normativ și de a crea un echilibru bugetar între asigurarea unui serviciu public calitativ și obligația cetățeanului care folosește acest serviciu, transmite Unimedia.INFO
Printre prevederile proiectului figurează introducerea noțiunii de „taxă de timbru” – suma percepută la contul instanței de judecată de la persoanele fizice și juridice pentru toate cauzele civile de contencios administrativ, precum și pentru contestațiile împotriva procesului verbal și deciziilor agenților constatatori în procesele contravenționale. Potrivit autorilor, această taxă va preveni depunerea abuzivă a cererilor în instanța de judecată.
De asemenea, vor fi ajustate cuantumurile taxei de stat și va fi modificat procentul de încasare a taxei de stat. Totodată, taxa de stat pentru anumite cereri de instanță va fi majorată, astfel încât persoanele care se află în fața unui litigiu, care poate fi soluționat mai simplu și mai rapid pe cale extrajudiciară, să fie mai motivați să o facă.
Autorii au mai propus instituirea mai multor taxe pentru a contracara amânările abuzive ale ședințelor de judecată și neprezentarea participanților la proces.
Proiectul legii taxei de stat a fost elaborat în contextul implementării Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022–2025 și a fost votat în prima lectură în plenul Parlamentului.
Un proiect de lege al cărui autori sunt trei deputați ai partidului de guvernământ – Olesea Stamate, Artemie Cătăroi și Igor Chiriac, stabilește noi taxe în justiție, inclusiv pentru amânarea motivată a ședințelor de judecată. Inițiativa legislativă a fost deja aprobată în prima lectură și a stârnit un val de critici printre avocați. Apărătorii cred că noile taxe îngrădesc accesul la justiție a cetățenilor, în special a celor care nu-si permit să achite peste 3 mii de lei, spre exemplu, pentru o a treia amânare a ședinței de judecată.
Președinta Comisiei Juridice a Parlamentului, Olesea Stamate, răspunde criticilor privind proiectul de lege, care stabilește taxe noi în justiție. „Introducerea acestei taxe vine să încurajeze soluționarea alternativa a disputelor. De ce trebuie să mergem pentru fiecare „fleac” în instanță?”.
Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a venit cu o opinie privitor la proiectul legii taxei de stat. Potrivit ombudsmanului, proiectul în cauză a trezit îngrijorări din perspectiva respectării drepturilor omului.