Un lot de păcură de calitate proastă ar fi fost îngropat în pământ, la Societatea pe Acțiuni „Termoelectrica”, alături de care se află blocuri de locuit, terenuri agricole și un cimitir. Despre aceasta a declarat într-o conferință de presă liderul Partidului „Nostru”, Renato Usatîi, care a prezentat și imagini video. Potrivit politicianului, combustibilul era de calitate proastă și prea mult pentru sezonul trecut de încălzire. În plus, afirmă el, acesta ar fi fost procurat printr-o licitație trucată, cu implicarea ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu. Reacția acestuia și a Întreprinderii Termoelectrica o vedeți în reportaj.
Renato Usatîi susține că păcura, care ar fi de o calitate extrem de proastă, a fost îngropată pentru că nu s-a reușit arderea întregului volum în perioada rece, iar stocurile ar fi peste normă și acum.
Potrivit lui, licitația de achiziționare, de anul trecut, ar fi fost trucată la indicațiile vicepremierului de atunci, Andrei Spînu și câștigată, astfel, de o companie proaspăt înființată, care a și procurat produsul, din cauza căruia au fost distruse utilaje de la ”Termoelectrica”.
RENATO USATÎI, președintele formațiunii ”Partidul Nostru”: „Fratele acestei persoane, care a adus această păcură la preț exagerat cum au venit și gazele naturale în Republica Moldova, era persoana care lui Spînu i-o vândut casa și i-a rămas dator cu 400 mii euro și tot această persoană cu câteva luni înainte de licitație a înregistrat o companie nouă, fără experiență și câștigă licitația și aduce păcură. Numai că a adus păcura nu M100 de care avea nevoie ”Termoelectrica”, dar M40, ce a dus la distrugerea utilajelor”.
Renato Usatîi a declarat că informațiile despre păcura îngropată i-au fost confirmate de unii angajați ai ”Termoelectrica”, sub protecția anonimatului.
Potrivit lui, păcura care a fost procurată din banii publici, ar fi fost de calitate proastă, iar angajații ar fi fost nevoiți să scape de ea, pe teritoriul CET 2 din sectorul Ciocana al Capitalei.
RENATO USATÎI, președintele formațiunii ”Partidul Nostru”: „Am prezentat în acea emisiune și un proces verbal a ședinței restrânse a consiliului tehnic de la ”Termoelectrica”, unde ei spun clar că a fost stabilit că, păcura M40 era amestecată cu M100, la rezerva de stat era păcură bună M100, dar aceea organizată de domnul Spînu și de complicele lui era de calitate proastă”.
Potrivit politicianului, groapa în care a fost îngropat combustibilul se află lângă blocuri și case de locuit, dar și terenuri agricole și chiar un cimitir.
L-am contactat pe ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu pentru un comentariu, dar acesta ne-a trimis un link în care este comunicatul la acest subiect al Termoelectrica. Pentru TV8 el a declarat însă că nu comentează informații neverificate.
În nota sa emisă presei, Termoelectrica scrie că în imaginile video publicate de politician este redat un incident care a avut loc în anul 2015, când în sol s-a scurs o cantitate de păcură și a calificat declarațiile lui Usatîi, drept speculații politice.
„Din 02 decembrie 2021 și până în prezent nu au fost organizate gropi pentru stocarea păcurii avarieri, doar în noiembrie 2022 s-a înlăturat o fisură pe conducta de condens. Menționăm că pe perioada sezonului de încălzire în procesul tehnologic au fost utilizate 2 rezervoare de păcură, celelalte 2 rezervoare, vechi de peste 45 de ani, sunt neconforme și nefuncționale”, se arată în comunicat.
Termoelectrica s-a referit și la acuzațiile de poluare a solului.
Astfel, compania menționează că pe parcursul sezonului de încălzire, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și Inspectoratul pentru Protecția Mediului eu făcut controale inopinate și au prelevat probe, pentru a vedea dacă sunt respectate normativele de poluanți în aerul atmosferic, iar rezultatele ar fi arătat că „întreprinderea a ținut evidența permanentă a compoziției, calității și cantității emisiilor de poluanți în atmosferă prin notificările din registru a investigațiilor ecologice de la secția de cazane și turbine. Depășiri ale emisiilor admisibile nu au fost constatate la indicatorii analizați: CO, NO2 și SO2, ca și în cadrul investigațiilor de laborator efectuate de o companie contractată. Depășiri a emisiilor limite admisibile nu ar fi arătat nici raportul de încercări al Laboratorului de Referință al Agenției de Mediu”, se mai spune în comunicat, în care totodată, Termoelectrica afirmă că regretă speculațiile politizate apărute în spațiul public
Amintim că în iunie 2023, ”Termoelectrica” a anunțat că toate procedurile de achiziție a păcurii au fost desfășurate în mod transparent, astfel că pentru sezonul de încălzire din 2022-2023 a cumpărat 132 de mii de tone de păcură în sumă de 115 mii de dolari. Compania susține că au fost desfășurate 5 licitații de procurare, în baza cărora au fost încheiate 9 contracte, cu 6 agenți economici.
Într-un răspuns pentru Ziarul de Gardă, Termoelectrica a explicat că „a încheiat contracte cu aceste companii, deoarece ofertele propuse de ofertanți corespundeau cu caietul de sarcini – „calitate, condiții de livrare DDP depozit CET Sursa 1, preț, garanție de bună execuție și condiții de achitare.”