E îmbulzeală la intrările în sediilor universităților și în a doua zi de la începutul admiterii la studii în instituțiile superioare de învățământ. De unii singuri sau însoțiți de părinți, tinerii așteaptă să depune actele în speranța că vor fi primiți la facultatea dorită și poate chiar cu finanțare de la stat. În acest an, sunt peste 7800 de astfel de locuri, a anunțat anterior fostul ministru al Educației, Anatolie Topală. Cei care își vor vedea visul împlinit vor afla despre asta pe 7 august, când se încheie campania de admitere.
Emoționați și cu pachetul de acte pregătit, sute de tineri stau la ușile clădiri Universității de Stat, unde se văd deja studenți.
„Eu intru la economie, afaceri si management. Am pregătit un pașaport, un certificat, un certificat de absolvire, o diplomă de licență, un certificat de naștere”.
Pentru a-și crește șansele de admitere, unii tineri candidează simultan la mai multe universități. Toți aspiră la un loc finanțat din bugetul public, dar sunt luați cei mai buni. Peste o sută de locuri finanțate de stat sunt oferite studenților străini în cadrul acordurilor bilaterale încheiate cu diferite țări. Prioritate au tinerii ucraineni.
IGOR BERCU, membru al comisiei de admitere, USM: „Candidații plătesc o taxă de 200 de lei, completează o cerere și depun actele. Deja unele categorii – 15% – trebuie să furnizeze documente suplimentare alături de ansamblul general, de exemplu, o adeverință dacă copilul are dizabilități, sau o adeverință de la autoritățile tutelare și tutelare dacă este orfan, dacă a făcut serviciul militar”.
Anul acesta vine și cu propuneri noi pentru candidații la studii superioare. Potrivit unei decizii luate azi de Guvern, universitățile vor avea admitere la trei specialități noi – Știința datelor, Tehnologii digitale în fabricație și Agrobusiness și dezvoltare rurală. Cele mai multe locuri au fost alocate pentru științele educației.
IGOR ȘAROV, rectorul USM: „De exemplu, anul trecut, la Universitatea de Stat au fost deschise specialități precum „design de jocuri” și „new media”. Rezultatele sunt pur și simplu impresionante – 110 persoane au ales „designul jocului”. Au fost la cerere și 60 de persoane la facultatea de jurnalism „new media” și alte specialități”.
Un număr mare de tineri stau de luni și la intrarea în Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
„Facultatea de Medicină, pentru că mi-am dorit mereu anume această facultate, m-a atras mereu biologia și am ales anume Nicolae Testemițanu, pentru că această universitate este demnă, aici chiar cresc specialiști buni”.
„Vreau să intru la Facultatea de Medicină Generală. Motivația? Vreau să învăț ceva nou și să învăț asta prin practică și să devin un bun specialist în țara noastră”.
Conform planului de admitere aprobat de guvern, anul acesta Universitatea de Medicină oferă 500 de locuri finanțate de stat, dintre care 440 sunt la Facultatea de Medicină Generală.
GHEORGHE HAREA, secretarul comisiei de admitere: „Rezultatele preliminare ale concursului vor fi în prima zi, pe 1 august vor fi postate pe site-ul universității de medicină la ora 19, apoi din 2 până în 4 august, cei care doresc să participe la concursul final și nu au depus originalul în această etapă vor trebui să depună originalul”.
Rezultatele finale ale admiterii la universitățile din Republica Moldova vor fi anunțate pe 7 august. În cazul locurilor neocupate, instituțiile de învățământ superior din țară organizează o admitere suplimentară la studii, în condiții identice cu cele ale sesiunii principale.