Nu se așteaptă ieftiniri în factura la gaz. Declarația a fost făcută de șeful Moldovagaz Vadim Ceban în cadrul unei emisiuni de la TV8. Potrivit lui, Energocom cumpără gaze naturale de pe piaţa internaţională pentru malul drept al Nistrului la un preţ mai mic decât de la Gazprom, dar din cauza devierile acumultate în ultima perioadă, tariful deocamdată rămâne același. Declarația a fost făcută după ce, câteva zile în urmă, vicepremierul Andrei Spînu a spus că tarifele ar putea scădea cu circa 10 la sută. Asta în timp ce, anterior, mau mulți politicieni spuneau că tarifele ar trebui reduse în jumătate, având în vedere prețul redus al gazelor tranzacționate la bursă.
Potrivit lui Ceban, conform metodologiei adoptate, Moldovagaz trebuie să ramburseze toate abaterile de tarif acumulate anterior.
VADIM CEBAN, președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz: „Moldovagaz, în cursul anului 2022, inclusiv din fonduri proprii, a plătit gazele naturale. Nu am finanțat alte priorități. Nu contează de unde Moldogavaz cumpără gaze, toate abaterile financiare care sunt acumulate trebuie achitate”.
Anterior, vicepremierul Andrei Spînu declara că în luna februarie, moldovenii ar putea plăti mai puțin pentru gazele naturale. Spînu a estimat că tariful ar putea scădea cu circa 10% pentru metru cub de gaz.
ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Pentru luna ianuarie, prețul va scădea după ce am achziționat – în luna decembrie și ianuarie prețul a fost mai mic. Așa cum am spus de mai multe ori, eu deja am solicitat și aștepte deja de la ANRE o analiză să ne spună dacă sunt premise pentru scăderea tarifului. În acest moment, din ceea ce vedem noi, ar fi un motiv să se reducă tariful nu cu foarte mult, probabil în jur de 10 la sută”.
Pe 27 ianuarie, Agenția Națională de Reglementare în Energetică declara că tariful la gazele naturale va rămâne același, adică de 29 lei și 27 bani, cu TVA inclus, și pentru luna februarie. Anterior, mai mulți lideri de opinie și politicieni, printre care președintele Partidului ”ȘOR”, Ilan Șor și fostul premier Ion Chicu au declarat că tariful la gaz trebuie redus în jumătate pentru cetățeni, având în vedere că pe piața internațională prețul acestui combustibil este de puțin peste 600 de dolari.
”De ce așa preț, când cotațiile bursiere în ianuarie au oscilat la în jur de 600 euro”, s-a întrebat și fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari. Anterior, vicepremierul, Andrei Spînu, a explicat într-o postare că sa grăbit să cheltuie toate cele 300 mln EUR de la BERD pentru gaz, deoarece ar fi fost iresponsabil să nu cumpere suficiente volume pentru această iarnă și să aștepte să scadă prețurile. În plus, a adăugat el, pe piață nu există suficient gaz ieftin ca să-l cumpere Moldova.