În localitățile Tohatin, Budești și Cruzești din suburbia Chișinăului au fost pornite lucrările de reparație a rețelelor de canalizare cu o stație de pompare regională, proiect implementat prin intermediul Programului ”Satul European”. În prezent se muncește la sistemul gravitational şi magistrala de presiune a rețelei, amplasată în Tohatin. Pentru finalizarea lucrărilor este însă încă nevoie de bani.
Rețeaua de canalizare care se construiește se întinde pe 13 kilometri, iar de aceasta ar urma să beneficieze aproximativ 15 mii de locuitori din șapte localități.
SERGIU CEBOTARU, primarul comunei Tohatin: „Proiectul are trei etape: stația de pompare, magistrala de presiune, care are în jur de șase km și în jur de 7 km avem magistrala de presiune gravitațională. Această canalizare este așteptată de în jur de 15 mii de locuitori”.
Oamenii din cele două localități, Budești și Cruzești, care nu dispun de sistem de canalizare, spun că se descurcă cum pot cu apele menajere și așteaptă cu nerăbdare ca într-un final proiectul să fie realizat.
„Nu avem și e greu. De greu e greu, dar așa e. Noi avem canalizare personală acasă făcută și numai cât, la un an, la opt luni chemăm tractorul, vine și ne curăță, dar nu avem”.
„– Așteptăm, partea cealaltă e pusă, se așteaptă stația de epurare.
– Și aici ce urmează să se facă?
– Aici, urmează să vină să monteze”.
Primarul spune însă că pentru finalizarea proiectului mai este nevoie de finanțare suplimentară, iar soluția este să acceseze credite.
Prin intermediul proiectului ”Satul European” au fost alocați șapte milioane de lei, dar mai este nevoie de bani, afirmă edilul. El mai spune că Ministerul Infrastructuri și cel al Finanțelor i-au propus o soluție, pe care încă o analizează.
SERGIU CEBOTARU, primarul comunei Tohatin: „Situația e așa ca să luăm credite de la bancă, fiindcă ca să înregistreze contractul de 7 milioane, dar lucrările urmau să fie îndeplinite de 15 milioane, noi 7 milioane și ceva trebuie să luăm în credit de la stat, să arătăm toată suma că avem pentru finisarea lucrărilor și numai atunci, ei deblochează situația și înregistrează contractul”.
Am încercat să aflăm și opinia Ministerului Infrastructurii, dar ministrul Andrei Spînu nu a reacționat la apelurile și mesajele noastre.
Am telefonat la numerele de fix de pe site-ul Ministerului Finanțelor, dar nici acolo nu ne-a răspuns nimeni.
Programul ”Satul European” finanțează în total 496 de proiecte în întreaga țară, cu o valoare totală a investițiilor de 1,8 miliarde de lei. Până în prezent, 1 miliard de lei a fost deja valorificat.
Totodată, Guvernul Republicii Moldova a lansat programul ”Satul European Expres”, care permite altor 399 de primării să implementeze, până la sfârșitul acestui an, proiecte de dezvoltare locală, cu o valoare totală de aproximativ 172,3 milioane de lei.
În ziua lansării ”Satul European Expres”, șeful statului a declarat că primele 100 de proiecte au fost finalizate deja. Drept rezultat, aproape 100 de mii de oameni se bucură, zi de zi, de efectele programului „Satul European”. Peste 20 de mii de oameni au obținut acces la apă potabilă, iar în jur de 34 mii se bucură de iluminat public.