Guvernul nu a fost informat, deocamdată, despre cererea Partidului „ȘOR” depusă la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în care contestă decizia prin care a fost scos în afara legii. Dacă sesizarea formațiunii va fi examinată, Moldova trebuie să se aștepte la o decizie ce corespunde Convenției Europene a Drepturilor Omului. Declarații în acest sens au fost făcute de către agentul guvernamental la CEDO pentru postul nostru de televiziune, după apariția în presa străină a informației despre plângerea partidului la CEDO.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului ar putea să se pronunțe în septembrie asupra legalității interzicerii Partidului ȘOR, scrie Publicația Daily Sabah.
În articol se menționează că cererea formațiunii a fost depusă pentru „a evita vătămarea drepturilor lor și, mai larg, a democrației în Republica Moldova, inerentă în îndepărtarea unei forțe principale de opoziție, precum și a sutelor de aleși cu experiență din peisajul politic”.
Agentul guvernamental la CEDO spune că Instanța de la Strasbourg va aprecia dacă aceste afirmații sunt sau nu argumentate.
„Suntem într-o democrație de asta, orice formațiune, orice persoană interesată are dreptul de a valorifica la nivel național căile judiciare și, ulterior, în fața Curții Europene. Deja, forul de la Strasbourg va da apreciere în ce măsură alegațiile reclamanților sunt justificate sau nu”.
Potrivit articolului, Partidul ȘOR a depus un proiect de cerere la CEDO în care contestă decizia de a interzice formațiunea. Cererea a fost înregistrată de instanță, iar partidul a fost invitat să completeze dosarul până în data de 18 septembrie.
Formațiunea invocă încalcarea articolelor 10, 11 și 18 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului care protejează drepturile la libertatea de exprimare și libertatea de întrunire și asociere.
Guvernul nu a primit o cerere oficială despre acest dosar, spune Dumitru Obadă care precizează că, există proceduri prealabile la Curtea Europeană care trebuie respectate, iar dacă cererea reclamantului corespunde criteriului de admisibilitate atunci Guvernul este informat.
„Pentru moment, noi nu avem o comunicare oficială din partea CEDO despre luarea spre examinare a acestei cauze. Ulterior, când va fi comunicată urmează procedurile necontencioase 3 luni, și apoi contencioase, pentru ca Guvernul să se expună pe acest subiect”.
Dacă sesizarea formațiunii va fi examinată de CEDO, Moldova trebuie să se aștepte la o decizie ce corespunde Convenției Europene a Drepturilor Omului, mai spune Obadă.
„Moldova se poate aștepta, în situația în care va fi preluat spre examinare de către Curtea Europeană, la o decizie în lumina Convenției și a drepturilor Omului, evident. Forul de la Strasgourg dacă va da curs, va emite o decizie corectă care va trebui respectată sau de admitere, sau de respingere”.
În iunie, Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional Partidul „ȘOR” la cererea Guvernului. Autorii sesizării susțin că în toate activitățile sale, formațiunea a acționat în contradicție cu principiile statului de drept, punând în pericol suveranitatea și independența țării.
Reprezentanții partidului s-au arătat convinși că nu au existat temeiuri pentru interzicerea formațiunii, declarând că se vor adresa la CEDO.
Reprezentantul Guvernului declara atunci că decizia este întemeiată și legală. Iar, președintele Maia Sandu spunea că, este o decizie așteptată de societate, anume pentru că moldovenii pun preț și vor să trăiască într-un stat democratic, într-un stat de drept.
Experții Comisiei de la Veneția spuneau, anul trecut, că declararea neconstituțională a unui partid politic reprezintă o ingerință în dreptul la libera asociere și întruniri, protejat de articolul 11 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, și va fi egală cu interzicerea acestui drept.
Ulterior, deputații PAS au votat un amendament la Codul Electoral prin care s-a decis că, membrii din conducerea Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, nu au dreptul să candideze la alegeri pe o perioadă de la 3 la 5 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale. Potrivit autorilor, în proiectul de lege „nu este vorba despre sancționarea individuală pentru acțiunile partidului. Aceasta este o măsură preventivă, care restricționează dreptul de a candida al unui anumit cerc de persoane din partidul declarat neconstituțional.”
Ilan Șor a calificat inițiativa PAS drept „ilegală” și „neconstituțională”.
Ulterior, cinci deputați aleși pe lista Partidului ȘOR, scos în afara legii, au contestat decizia respectivă la Curtea Constituțională.
Anterior, Asociația Promo-LEX a declarat că proiectul de lege elaborat de PAS, ar trebui să facă obiectul unei expertize juridice și să fie avizat de Comisia de la Veneția.