Fermierii din Moldova vorbesc despre noi proteste în centrul Capitalei, după finalizarea lucrărilor de recoltare. Anunțul a fost făcut de către Asociația „Forța Fermierilor”, potrivit căreia, agricultorii se văd nevoiți să iasă în stradă, din cauza crizei profunde din domeniul agriculturii, dar și a lipsei de acțiuni din partea autorităților. Referitor la cele 200 de milioane de lei aprobate de Guvern pentru a oferi compensații, fermierii spun că suma este mult prea mică.
În declarația Asociației, se spune că agricultorii au cerut în numărate rânduri să discute cu premierul Dorin Recean, dar acest lucru nu s-a întâmplat și că Guvernul practic a lăsat agricultorii de unii singuri în față greutăților enorme, care au apărut în circumstanțe care nu depind de ei.
„Toate propunerile asociației Forța Fermierilor despre necesitatea introducerii stării de urgență în agricultură, restructurarea datoriilor pentru creditele accesate, adresarea către parteneri externi după ajutor, protejarea pieței interne ș.a. fie au fost ignorate, fie reacția a fost una foarte tardivă”, se spune în comunicatul fermierilor, care se mai arată indignați și de faptul că doar în iunie curent Ministerul Agriculturii a înaintat un demers către UE pentru acordarea unui sprijin.
Agricultorii se mai plâng și de faptul că, „suma de 200 de milioane de lei, alocată recent pentru compensații la prima grupă este de 6 ori mai mică decât cea necesară, comparând compensațiile pe care le primesc cu cele ale fermierilor din Polonia, România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria, unde acestea variază între 300 și 674 euro per hectar de grâu”.
Am contactat purtătorul de cuvânt al Ministerului Agriculturii, Vladimir Bolea, pentru a afla poziția Insituției, în acest context, dar Daniela Turculeți nu-a răspuns la apel și mesaj.
Am solicitat o reacție și din partea Executivului, dar purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă a precizat că instituția nu va comenta acuzațiile fermierilor.
În 17 august, Asociația Fermierilor s-a întâlnit cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Printre subiectele discutate s-a numărat și cel cu privire la accesarea celor 200 de milioane de lei de către producătorii afectați de secetă.
„Cel târziu în 28 august, fermierii ar putea să înceapă depunerea dosarelor pentru a-și primi banii”, a declarat atunci ministrul. În ceea ce privește moratorul pe credite, el a menționat că trebuie studiată situația fiecărui agricultor în parte.
Discuțiile au avut loc după protestul din 14 august, al fermierilor, numit de avertizare, pentru că autoritățile nu au îndeplinit revendicările ce le-au fost înaintate. În aceeași zi, Guvernul a aprobat două proiecte privind ajutorul pentru o parte din producătorii care au avut de suferit din cauza secetei de anul trecut. Totuși, protestatarii au spus că acest lucru a fost făcut cu întârziere.
Asociația Forța Fermierilor a organizat în ultima perioadă mai multe proteste atât la Chișinău, cât și în localitățile țării. La ultimele, Guvernului i-au fost înaintate trei revendicări, cu îndeplinirea lor până în 1 august. Este vorba de identificarea banilor pentru alocarea compensațiilor fermierilor micro, mici și mijlocii, în valoarea de 3000 lei per hectar de culturi de primă grupă. Aducerea din România a motorinei tot pentru această categorie de producători și introducerea, prin decizia CSE, a unui moratoriu până în 31 decembrie curent la penalitățile și comisioanele la credite.
Premierul Dorin Recean spunea că anul acesta, fondul de subvenționare este de un miliard 600 de milioane de lei, iar ceea ce cer fermierii înseamnă încă 700 de milioane, bani pe care Moldova nu-i are. Ministrul Agricultruii a cerut susținerea partenerilor europeni, cărora le-a prezentat situația din domeniul agricol cu cifre și calcule. Răspunsul Comisie Europene nu a venit încă.