Primarul municipiului Bălți ar putea ajunge în vizorul Curții de Conturi, Ministerului Finanțelor, Centrului Național Anticorupție și Ministerului Afacerilor Interne. În adresa acestor instituții, Comisia Electorală Centrală a expediat o hotărâre în care spune că Nicolai Grigorișin a utilizat resurse administrative pentru tipărirea și distribuirea în spațiul public a mii de buletine informative privind realizările sale, în detrimentul altor potențiali competitori electorali și din contul contribuabililor. CEC a cerut ca materialele informative să fie eliminate din spațiul public, iar Grigorișin a declarat în reacție că va ataca autoritatea electorală în judecată.
Comisia Electorală Centrală a interzis, în cadrul ședinței de joi, 24 august 2023, difuzarea și distribuirea buletinelor informative „Primăria Transparentă”, elaborate de Primăria municipiului Bălți. Se întâmplă după ce partidul Mișcarea Speranța-Nadejda a depus o sesizare în care autoritatea electorală era informată că materialele publicitare au conținut electoral și au fost plătite din bani publici.
Secretarul CEC, Alexandru Berlinschi a declarat pentru Orizon TV că pliantele nu conțin referiri la problemele comunității, la aspecte de prevenire sau combatere a corupției, ci doar la succesele Primăriei municipiului Bălți.
ALEXANDRU BERLINSCHI, secretar CEC: „Am constatat că acele buletine informative „PRIMĂRIA TRANSPARENTĂ” nu întrunesc condițiile pentru mesaj de interes public în sensul legii 62 cu privire la publicitate. Tot prin aceeași hotărâre, am interzis difuzarea și/sau distribuirea buletinelor informative. Am stabilit elemente de utilizare a resurselor administrative care au implicat resurse umane, logistice și financiare”.
CEC a concluzionat într-un comunicat că „utilizarea abuzivă a resurselor publice prin emiterea diverselor materiale publicitare, la caz a celor cu conotație electorală, reprezintă o utilizare a resurselor administrative în detrimentul altor potențiali competitori electorali și din contul contribuabililor”.
În consecință, astfel de acțiuni sunt o sfidare a sistemului de finanțare echitabilă a campaniilor electorale ca element cheie a statului de drept, se mai spune în mesajul CEC
Astfel, pentru tipărirea și distribuirea buletinului ”Primăria Transparentă”, în aproximativ 44.000 de exemplare, au fost încheiate două contracte. CEC spune că va sesiza instituțiile competente.
ALEXANDRU BERLINSCHI, secretar CEC: „S-a decis ca Hotărârea să fie remisă și Curții de Conturi, Ministerului Finanțelor și Centrului Național Anticorupție, Ministerului Afacerilor Interne pentru informare și, după caz, pentru adoptarea măsurilor de rigoare”.
L-am sunat pe primarul municipiului Bălți pentru o reacție la decizia ce-l vizează. Edilul consideră că buletinele informative nu reprezintă agitație electorală și se referă exclusiv la activitatea desfășurată de administrația publică locală în interesul comunității locale.
Astfel, Grigorișin susține că va contesta în judecată decizia CEC.
NICOLAI GRIGORIȘIN, primarul municipiului Bălți: „Credem că asta este o chestiune politică. Decizia CEC face referire la legea 62 despre publicitate. Ce fel de reclamă, dacă în acel buletin scriem despre realizările noastre în sport, învățământ, reparația școlilor, deschiderea noilor săli de sport. Nu este niciun fel de reclamă acolo. E doar informație pentru oameni, despre ce se întâmplă în Bălți. Vom acționa în judecată pentru suspendarea acestei decizii, ca să putem relua activitatea cu aceste buletine informative”.
Comisia Electorală Centrală a oferit trei zile la dispoziției Primăriei Bălți, pentru a elimina materialele publicitare din spațiul public.
Amintim că recent, Nicolai Grigorișin a declarat pentru postul nostru de televiziune că va participa la alegerile locale din 5 noiembrie numai dacă „Partidul Schimbării”, din care face parte, care îl susține îi va înainta candidatura. Asta deși, la o conferință susținută în februarie, anul curent, el a spus că anunță oficial că la alegerile locale din 2023 va fi candidatul din partea ”Partidului Schimbării”.