În 27 august, Republica Moldova a marcat 32 de ani de la proclamarea independenței. Cu această ocazie, în capitală au avut loc mai multe evenimente cu participarea conducerii de vârf a țării. La monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, a depus flori șeful statului, președintele Parlamentului și prim-ministrul, primarul capitalei, deputați, miniștri, dar și aleșii primului Parlament al țării. Programul evenimentului a continuat cu discursul Maiei Sandu, rostit în centrul Capitalei, și cu un concert de muzică populară și clasică.
La monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, au depus flori șeful statului, președintele Parlamentului și prim-ministrul, primarul capitalei, deputați, miniștri, dar și aleșii primului Parlament al țării. Programul evenimentului a continuat cu discursul Maiei Sandu, rostit în centrul Capitalei, și cu un concert de muzică populară și clasică.
În dimineața zilei când Republica Moldova a marcat 32 de ani de la proclamarea independenței, șeful statului alături de președintele Parlamentului, și, dar și reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova au depus flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul capitalei.
Sub privirile oamenilor au evoluat mai apoi orchestra Ministerului Afacerilor Interne, dar și cea Prezidențială, Orchestra-model a Inspectoratului General de Carabinieri și Fanfara Poliției de Frontieră.
Un moment din cadrul festivității a fost scena în care un miliar face flotări, pe fundalul marșului „Intrarea Gladiatorilor” și a aplauzelor șefului statului, a premierului și președintelui Parlamentului.
Inspectoratul General de Carabinieri a declarat pentru Orizont TV că melodia despre care în spațiul public s-a vorbit că este de circ e utilizată de fanfarele miltare europene, iar cel care face flotările este dirijorul oleg cazacu, tot el autorul acestei idei. Ulterior, președintele Maia Sandu a venit cu un mesaj de felicitare către cetățeni cu ocazia celor 32 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova.
MAIA SANDU, președintele republicii Moldova: „O sărbătoare care ne unește pe toți și ne umple inimile de
bucurie, pentru că este o zi în care celebrăm libertatea și demnitatea noastră. O zi în care onorăm înaintașii noștri și împărtășim același sentiment de optimism și speranță față de viitorul țării și copiilor noștri”.
„Împreună suntem Moldova! La mulți ani, Patrie!”. Este mesajul adresat cetățenilor, de Ziua Independenței, de către primarul general al capitalei, Ion Ceban , care, în 27 august, împreună cu echipa sa, a depus depus de dimineață jerbe de flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate”.
Oamenii veniți în centru capitalei pentru a sărbători Independența au vorbit despre semnificația și importanța zilei de 27 august pentru poporul nostru.
„Parcă nu simt că sundem independenți, parcă mai depindem. Dar noi, nu putem fi chiar cu totul independenți, trebuie să ne împăcăm cu toți, dar și să fim mândri, să avem eul nostru, cu toate că suntem mici”.
„Am luptat pentru independență, luptăm în continuare și sperăm la o viață mai fericită”.
Tot cu ocazia marcării celor 32 de ani de independență a Republicii Moldova, în scuarul din spatele Guvernului a fost organizat un eveniment de comunicare publică „De vorbă cu cetățenii”. În cadrul acestuia, prim-ministrul Dorin Recean, președintele Parlamentului, Igor Grosu și miniștrii au discutat cu oamenii și le-au ascultat of-ul.
Spre seară, în Piața Marii Adunări Naționale, a început spectacolul cu genericul „Ca Acasă”, susținut de orchestre de fanfară, colective folclorice și ansambluri de dansuri populare, după care Baletul Național „Joc”, colective folclorice, orchestre și soliști au prezentat spectacolul muzical-coregrafic „Moldoveneasca”.
Manifestările cultural-artistice dedicate celor 32 de ani de independență a Republicii Moldova au continjuat cu concertul „Eu – acasă”, susținut de artiști din diasporă, între care Valentina Nafornița, Alexandra Conunova, Martina Meola Pavel Efremov ș.a. Noaptea, pe scena din Piața Marii Adunări Naționale, A urca Orchestra Națională de Muzică Populară „Lăutarii” și a culminat sărbătoarea cu marele joc „Moldovenii când se strâng”. (AMBIABAT Cântă Moldovenii când se strâng.