Salariul deputaților moldoveni este în medie de 19 mii de lei pe lună, dar ținând cont de toate plățile compensatorii, parlamentarii ar putea ridica până la 45 de mii de lei. Din luna august a anului trecut și până în iunie curent, suma compensațiilor și indemnizaţiilor plătită aleşilor poporului a fost aproximativ identică cu cea a salariilor. Datele au fost prezentate de Asociația Promo-LEX.
Potrivit datelor Asociației Promo-LEX, „în perioada august 2022 – iunie 2023 – pentru salariile deputaților au fost alocate de la buget 21 de milioane de lei. Asta ar constitui, în medie, câte 19 mii de lei/lunar per deputat, calculat pentru 100 de parlamentari – fără Ilan Șor, care nu a fost remunerat, iar ulterior a fost lipsit de mandat.
De asemenea, instituția menționează că, în perioada martie – iunie 2023, a fost stopată plata lefurilor și a indemnizațiilor și pentru aleșii din fracțiunea Partidului „ȘOR”, scos între timp în afara legii, iar în perioada mai – iunie 2023 și pentru doi deputați BCS – Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, ca măsură pecuniară pentru neparticiparea la ședințele plenare”, se spune în nota informativă a asociaţiei Promo-LEX.
În același timp, documentul notează că deputații partidului interzis „ŞOR”, precum și cei care au părăsit fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor – Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan – nu au primit salarii de câteva luni pentru că boicotează ședințele parlamentului. Am contactat aceşti aleşi ai poporului pentru comentarii.
Deputatul Reghina Apostolova, care a fost aleasă în Parlament pe lista partidului „ŞOR”, a declarat pentru Orizont TV că munca unui parlamentar nu este doar să fie prezent o dată pe săptămână la ședința plenară și să ridice mâinile ca un aparat de vot. Cu atât mai mult că, spune ea, proiectele opoziției nu sunt incluse pe ordinea de zi.
REGHINA APOSTOLOVA, deputat neafiliat: „Noi am considerat că este inutil să mergem acolo unde nu suntem auziți sau văzuți. Dar noi muncim mult în teritoriu. Comunicăm cu oamenii. De exemplu, în august am avut 34 de întâlniri cu alegătorii în teritoriu. Asta oare nu e muncă? Dar nou suntem lipsiți de acest salariu. Ei bine, am pensie, dar cum rămâne cu deputații care muncesc, dar nu primesc salariu?”.
Şi deputatul neafiliat Alexandr Nesterovschi a spus că lucrează în teritoriu și are întâlniri cu alegătorii, iar privarea de salarii a unor deputați, potrivit lui, este o încălcare a legislaţiei muncii.
ALEXANDR NESTEROVSCHI, deputat neafiliat: „Conform legislației muncii, ei nu aveau dreptul să mă priveze de salariu, la fel și pe alți deputați, pentru că suntem angajați oficial. Și dacă am dori, am putea să mergem în judecată și să câștigăm, dar nu am făcut-o – aceste două luni o să rămână pe conștiința lor, iar din septembrie-octombrie ne vom apuca de altă muncă”.
La rândul său, secretariatul parlamentului face trimitere la Regulamentul legislativului. Potrivit articolului 131, absența deputaților fără un motiv întemeiat timp de o lună la trei ședințe ale Parlamentului sau comisiei permanente se pedepsește cu privarea de 50 la sută din salariu și alte plăţi, iar pentru patru sau mai multe absenţe – 75 la sută. Boicotarea şedinţelor nu este considerat un motiv întemeiat.
Pe lângă salariile, care, potrivit datelor furnizate, în medie constituie 19 mii de lei pe lună, deputații moldoveni primesc și o serie de plăți compensatorii neimpozabile.
De exemplu, indemnizația pentru transport, care se ridică la 6500 lei pe lună. Potrivit datelor furnizate, în perioada analizată, doar opt deputați nu au beneficiat de astfel de plăți, deoarece au optat pentru utilizarea mașinii de serviciu.
De asemenea, deputații beneficiază de indemnizații lunare pentru închirierea spațiului locativ – de la 3.300 de lei pentru o familie de două persoane până la 6.600 de lei pentru o familie de patru sau mai multe persoane. În perioada august 2022 – iunie 2023, de astfel de compensații au beneficiat 20 de deputați. Totodată, 17 parlamentari au folosit apartamentul de serviciu în blocul locativ deținut de Parlament și amplasat lângă clădirea Legislativului.
Deputaţii mai beneficiază şi de compensație lunară neimpozabilă pentru cheltuieli legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuieli protocolare și de promovare. Plafonul maxim este de 13 000 lei/lunar.
Analizând informațiile furnizate de Secretariatul Parlamentului, experţii Promo-LEX au constatat că majoritatea deputaților au beneficiat de suma maximă alocată în acest scop. Doar cinci parlamentari au solicitat sume mai mici.
Dacă însumăm toate plățile compensatorii neimpozabile cuvenite deputaților, atunci un parlamentar ar putea primi până la 45 de mii de lei pe lună.
Potrivit raportului prezentat, dacă în ultimele 11 luni pentru salariile deputaților de la bugetul de stat au fost alocate 21 de milioane de lei, atunci cheltuielile totale alocate pentru plata compensațiilor și indemnizațiilor au fost de aproape 19 milioane de lei.
„Dacă cu plata salariilor deputaților totul este clar, întrebări apar cu plata indemnizațiilor şi compensațiilor”, notează experții PromoLex și recomandă Parlamentului “să instituie mecanisme eficiente de evidență și control a documentelor justificative, în baza cărora sunt achitate indemnizațiile şi compensațiile neimpozabile deputaților”, deoarece banii pentru alocarea acestor plăți se face din bugetul de stat.
Amintim că deputații partidului interzis „ŞOR” boicotează de câteva luni ședințele Parlamentului în semn de protest faţă de, cităm, „abuzul guvernării în privinţa opoziției parlamentare”, făcând referire la decizia Curții Constituționale de interzicere a partidului și ignorarea opoziției în Parlament. Autoritățile au negat în mod repetat imixtiunea în activitatea Justiției și consideră interzicerea partidului justificată.
Anterior Asociația Promo-LEX a constatat că inițiativele înaintate de opoziție sunt frecvent ignorate de majoritatea parlamentară PAS.
Am solicitat un comentariu de la serviciul de presă al Partidului Acțiune și Solidaritate, referitor la acuzațiile deputaților partidului interzis ”ȘOR”. Purtătoarea de cuvânt a fracțiunii, Adriana Vlas a declarat că, cităm: „Socialiștii și comuniștii au fost la guvernare și au arătat de ce sunt capabili: o Moldovă vulnerabilă și dependentă de Rusia. Guvernarea PAS a ales o nouă cale, cea a democrației, statului de drept și a aderării la UE, iar toate inițiativele PAS au scopul de a realiza anume aceste deziderate”.
În ceea ce privește declarațiile despre ignorarea inițiativelor opoziției, liderul PAS, Igor Grosu, a menționat pentru Orizont TV că fracțiunea examinează doar acele proiecte pe care le consideră nepopuliste.
Amintim că, în perioada 2021 – 2025, Promo-LEX și-a propus să monitorizeze activitatea Parlamentului Republicii Moldova, în cadrul Programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate”. Scopul monitorizării este de a spori transparența instituției, de a contribui la îmbunătățirea procedurilor legislative și de a consolida interacțiunea dintre deputați și cetățeni.