A fost extins termenul de solicitare a ajutorului financiar pentru compensarea cheltuielilor de tranziție la activitate independentă. Foștii patentari pot solicita cei până în zece mii de lei promiși până pe 15 septembrie. Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei Dumitru Alaiba. De cealaltă parte, reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii care au lucrat cu brevetul declară că nu renunță la ideea moratoriului asupra legii care interzice activitatea cu patentă.
Într-o postare pe Facebook, Dumitru Alaiba a scris că decizia de a fi extins termenul în care foștii patentari pot solicita compensații pentru tranziția la activitate independentă a fost luată pentru a încuraja comercianții să-și cumpere aparat de casă și, totodată, să efectueze alte lucrări necesare pentru tranzitarea la noul regim, fără a suporta stres suplimentar.
„Am observat o dinamică mai mare în ultimele două săptămâni, când aproape o mie din peste patru mii de foști patentari au trecut la noul regim de activitate independentă. Ținând cont de faptul că până pe 31 august, când e ultima zi de solicitare a compensațiilor, au rămas zile numărate, unii dintre ei s-ar putea să nu reușească să solicite compensarea cheltuielilor și nu vrem ca acești oameni să rămână cu un gust amar. De aceea, o să prelungim termenul de compensare a aparatului de casă cu două săptămâni, până pe 15 septembrie”.
De cealaltă parte, reprezentanții foștilor patentari spun că intenționează să iasă din nou la proteste.
ELEONORA ȚURCANU HERGHELEGIU, reprezentantul deținătorilor de patentă din Căușeni: „Noi suntem de părere că trebuie de stopat programul. De pus moratoriu. În cazul în care nu vom fi auziți, vom fi nevoiți să ieșim la proteste”.
Anterior, foștii patentari au organizat mai multe proteste, la care declarau că în urma reformei ar putea întâmpina dificultăți tehnice și și-au exprimat teama că munca lor ar putea deveni neprofitabilă.
Menționăm că din 1 iulie, nu mai este admis în baza patentei comerțul cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri, pavilioane și din autovehicule, precum și comerțul cu produse alimentare și mărfuri ușor alterabile autohtone. Pentru a-și continua activitatea comercială, contribuabilii pot trece la un regim fiscal simplificat – activitatea independentă și să dețină aparate de casă. Cei care acceptă tranziția primesc un suport financiar de până în 10 mii de lei, pentru acoperirea cheltuielilor de îmbunătățire a condițiilor de muncă.