Ministerul Mediului s-a autosesizat în cazul înregistrat în stânga Nistrului, în rezervația Iagorlîc, unde mii de pești de diferite specii au murit. Precizările au fost făcute de secretarul de stat la Ministerul de resort, Grigore Stratulat. Potrivit acestuia, una din versiuni este cea cu privire la deversări de substanțe chimice în râu. El mai afirmă că, inspectorii de mediu urmează să ajungă la fața locului cu ajutorul reprezentanților Biroului de Reintegrare, ținând cont că rezervația se află în zona necontrolată de autoritățile de la Chișinău. Inspectorii vor preleva probe pentru a stabili cauza exactă a dezastrului ecologic, mai susține oficialul.
Ministerul Mediului s-a autosesizat pe marginea peștilor morți din raionul Dubăsari, spune secretarul de stat al Ministerului Mediului, Grigore Stratulat. Potrivit lui, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, prin intermediul Biroului pentru reintegrare, face eforturi pentru a ieși la fața locului și pentru a preleva probe.
GRIGORE STRATULAT, secretar de stat la Ministerul Mediului: „Am informat Inspectoratul pentru Protecția Mediului despre acest fapt care, la rândul lui, prin intermediul Biroului pentru reintegrare, pentru că locația este în afara zonei controlate de administrația constituțională, face eforturi pentru a ieși la fața locului, pentru a lua probe și a vedea care este cauza”.
Preliminar, secretarul de stat de la Ministerul Mediului a explicat și care ar putea fi cauza mortalității în masă a peștilor.
GRIGORE STRATULAT, secretar de stat al Ministerul Mediului: „Se presupune că ar putea fi o deversare de substanțe chimice sau este din cauza temperaturilor ridicate din ultima perioadă și a lipsei de precipitații. Iată la aceste întrebări, Inspectoratul pentru Protecția Mediului va veni cu răspunsuri.) (BETA) Stratulat a promis că în momentul în care va exista un raport în acest sens, acesta va fi făcut public. Șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga nu ne-a răspuns la telefon pentru o reacție”.
Amintim că în raionul Dubăsari, în râul Iagorlâc, care traversează rezervația științifică „Iagorlâc”, a fost înregistrată o mortalitate în masă a peștilor. Pe rețelele de socializare a apărut un videoclip în care s-au putut observa diverse specii de pești morți pe malul lacului de acumulare din satul Goian.
Potrivit președintelui organizației publice „Medicii pentru ecologie” din Dubăsari Elena Stepanova, specialiștii nu au versiuni exacte despre sursa principală a otrăvirii peștilor. Pe Facebook, aceasta a scris că un astfel de dezastru ecologic a avut loc și în urmă cu doi ani, tot în această perioadă. Ploile de toamnă din Carpați au spălat pesticidele din depozite, iar apele râurilor le-au adus aici. Printre cauzele posibile, a menționat Stepanova, nu pot fi excluși factori de influență precum temperaturile ridicate ale aerului și apei, care au fost înregistrate în ultima lună de vară, dar și supraîncărcarea cu alge a corpurilor de apă.
Până la identificarea cauzelor, responsabilii de mediu îndeamnă persoanele pasionate de pescuit să nu ridice peștii care au plutit în derivă pe malul râului Nistru și să nu-i consume.