O parte din cetățeni au pierdut încrederea în actuala guvernare inclusiv din cauza unor decizii obraznice. De această părere este ex-consilierul premierului Ion Chicu, Vitalie Dragancea. În cadrul emisiunii PULS de la Orizont TV, el a declarat că una din aceste decizii a fost mărirea salariilor pentru deputați, într-un an de criză, când populația țării suferă de sărăcie.
VITALIE DRAGANCEA, ex-consilierul premierului Chicu: „Echipele guvernării, necăutând că ele sunt peste tot, ele au un handicap. Și acest handicap se numește sărăcia care s-a produs în perioada aceasta, și haideți să nu uităm că au mai fost niște lucruri, nu doar sărăcia. Au fost luate niște decizii cumva obraznice. În momentul în care lumea sărăcește și noi avem guvern care-și crește salariile, de exemplu în luna mai, asta în perioada în care oamenii într-adevăr suferă de sărăcie al doilea an. Și miniștrii spun: „noi ca să lucrăm avem nevoie de salariu decent, și salariu decent nu-i 25.000, dar e 50.000”. Ei spun asta cui? Spun asta unui învățător cu salariu de 8.000 de lei”.
Iar jurnalistul Victor Nichituș, invitat la aceeași emisiune a declarat că o altă decizie pe care societatea nu o va ierta este legată de indexarea pensiilor cu doar 14%, și nu în raport cu nivelul inflației, care anul trecut a fost de circa 36%.
VICTOR NICHITUȘ, jurnalist: „Statisticile spun foarte clar că în acest moment avem circa 800.000 de persoane vârstnice, care cel mai probabil sunt la pensie. Și aceste 800.000 de persoane formează o masă de vot importantă. Aceste persoane țin minte că, și pe timpul comuniștilor și pe timpul socialiștilor au avut loc acele creșteri de pensie care trebuiau să aibă loc în fiecare an. Iar anul trecut au modificat legea ca să poată să nu indexeze pensia la nivelul inflației. Iar oamenii asta țin minte”.
Dragancea este de părerea că dacă guvernanții nu puneau pe agendă întrebarea legată de propriile lor salarii, nu supărau atât de mult oamenii.
VITALIE DRAGANCEA, ex-consilierul premierului Chicu: „Guvernarea nu trebuia să pună pe agendă, în primul rând, creșterea lor de salarii, și atunci mult mai puțin supărai oamenii. Cine ține minte un guvern, care într-un an și jumătate, în trei rânduri au crescut propriile salarii? Eu nu le număr banii, eu vorbesc acum de bunul simț sau de atitudinea de respect a guvernării față de oameni. Dacă noi suntem în criză, suntem toți. Și atunci, moldoveanul, într-adevăr este tolerant”.
Deocamdată, nimeni din reprezentanții guvernării nu au comentat aceste declarații.
Reamintim că salariile miniștrilor, conform creșterii planificateau fost practic dublate, ajungând până la 50.000 de lei. Guvernul a explicat necesitatea majorării salariilor miniștrilor și angajaților ministerelor cu demisiile în masă din funcția publică, lipsa unui număr suficient de candidați la concursurile de angajare, precum și că salariile miniștrilor sunt relativ scăzute.
Este a doua creștere a salariilor miniștrilor din acest an. De la 1 ianuarie, salariile lor au fost majorate cu 8 mii de lei – de la 19 la aproape 28 de mii.
Atunci creșterea a fost explicată prin faptul că miniștrii primesc mai puțin decât unii dintre subordonații lor.
De cealaltă parte, salariul minim al angajaților din sectorul public a fost majorat de la 3.500 la 4.000 de lei, iar pentru funcționarii publici a fost aprobat un suport lunar de 1.300 de lei.
În ceea ce-i privește pe pensionari, ei au primit doar o jumătate din indexarea prevăzură în legislația națională. În luna aprilie 2023 pensiile nu au fost indexate cu valoarea inflației de la sfârșitul anului 2022, ci doar cu cel puțin 14%.
Guvernarea motiva acest lucru prin deficitul surselor financiare în bugetul statului.