Curtea Constituțională a suspendat modificările la Codul Educației adoptate de către deputații PAS la jumătatea lunii august. Acestea permiteau Ministerului Educației să demită șefii direcțiilor de învățământ raionale și municipale dacă numirea acestora nu corespunde prevederilor Codului. Aceste amendamente au fost contestate la Curtea Constituțională de către deputatul independent Gaik Vartanian. Parlamentarul a declarat că aceste modificări încălcă principiul autonomiei locale și dreptul la muncă. Partidul de guvernământ nu a comentat deocamdată decizia Curții Constituționale.
Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea deputatul independent Gaik Vartanian reprezentanților partidului Mișcarea Alternativă Națională și a suspendat modificările la Codul Educației efectuate de către deputații PAS. Acestea permiteau demiterea șefilor direcţiilor locale de învăţământ, angajați la serviciu conform vechilor reguli.
ION CEBAN, primarul general al Chișinăului, președintele partidului „Mișcarea Alternativă Națională”: „Ieri, pe data de 12 septembrie, Înalta Curte a decis să suspende aceste amendamente pentru a preveni încălcarea dreptului la muncă. Asta înseamnă că nimeni, cel puţin pentru această perioadă, nu va fi dat afară de la lucru până când Curtea urmează să verifice constituționalitatea acestor intervenții în legislaţie”.
Modificările făcute de deputații PAS Acestea au intrat în vigoare în data de 1 septembrie. Acestea au stabilit un termen de 45 de zile pentru demiterea șefilor direcțiilor locale de învăţământ, dacă numirea acestora nu corespunde prevederilor Codului Educației. Conform planului, conducătorii demiși urmau să fie înlocuiți temporar cu personal numit de Minister, până când cadrele noi vor fi selectate prin concurs. Acestea urmau să fie organizate în termen de șase luni de la desfacerea contractelor de muncă cu actualii manageri.
Totuși, după cum se precizează în decizia publicată pe site-ul Curții Constituționale, “în situația în care acțiunea normelor contestate nu va fi suspendată, la expirarea termenului de 45 de zile, calculat de la 1 septembrie 2023, acestea vor produce efecte ope legis. În acest sens, vor fi încetate raporturile de muncă cu mai multe persoane, iar în locul lor vor fi desemnați interimari. În cazul în care, ipotetic, Curtea va constata neconstituționalitatea normelor contestate, legea producându-și efectele, hotărârea ei va influența în mod negativ certitudinea juridică. Totodată, suspendarea prevederilor contestate ar putea preveni încălcarea unor drepturi fundamentale, e.g. dreptul la muncă”, a menționat Curtea Constituțională în decizia sa.
Partidul de guvernământ nu a comentat deocamdată decizia Curții Constituționale de a suspenda modificările la Codul Educației până când CC va lua o decizie pe fondul acestei probleme. Acum o lună, când a înregistrat acest amendament în Parlament, deputatul PAS Eugeniu Sinchevici a spus că „până acum funcția de șef de direcție de învățământ la nivel local era una politică care era folosită pentru a presa directorii de școală”.
Potrivit documentului, șefii direcțiilor locale de educație ar trebui numiți prin concurs pe o perioadă de 4 ani. Iar până la desfășurarea concursurilor, managerii disponibilizați vor fi înlocuiți temporar cu personal desemnat de Ministerul Educației.
Iar ministrul Educației, Dan Perciun, argumentând anterior necesitatea acestor modificări, a spus că, deși Codul Electoral prevedea ca șefii de direcții de învăţământ lpcale să fie selectați în baza unui concurs, au fost constatate multiple situații când legea nu a fost respectată.
„În pofida faptului că aceste prevederi au existat în Codul Educației de 8 ani, am constatat multiple situații când ele nu au fost respectate și atunci s-a impus această modificare legală adițională pentru a corecta situația la zi”, – a declarat oficialul.