Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, sa stins noaptea trecută la vârsta de 83 de ani. Unul dintre liderii mișcării de eliberare și renaștere națională, Mircea Snegur a deținut mandatul de președinte în perioada anilor 1990-1996. Vestea tristă despre trecerea sa în neființă a fost făcută pe o rețea de socializare de Constantin Tampiza, fost ministru al Economiei. Mesajele de condoleanțe au curs pe internet, iar președintele Maia Sandu a decretat 16 septembrie zi de doliu național.
„E trist, fraților, e trist… La 13 septembrie, la ora 23:30, Președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur a cedat în lupta cu boala incurabilă. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească lângă cei drepți. Condoleanțe familiei îndurerate”, a scris pe Facebook, Constantin Tampiza, fost viceprim-ministru și fost ministru al Economiei.
Președintele Maia Sandu a dispus decretarea zilei de 16 septembrie, zi de doliu național și organizarea funeraliilor cu onoruri de stat.
„Am aflat cu profundă tristețe că în această noapte a decedat Mircea Snegur, primul Președinte al Republicii Moldova. Domnul Snegur a trăit în vremuri istorice și a avut un rol esențial în promovarea independenței, libertății și suveranității Republicii Moldova. Mircea Snegur va rămâne în memoria noastră ca Omul care a stat la leagănul Independenței Republicii Moldova”, a scris Maia Sandu pe Facebook.
Din 1989 până în 1990, Mircea Snegur a activat în calitate de preşedinte al Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM şi de preşedinte al Sovietului Suprem al RSSM. Este unul dintre liderii mișcării de eliberare și renaștere națională, valori vociferate în discursul său din timpul Marii Adunări Naționale din 27 august 1989, în Piața Marii Adunări Naționale.
MIRCEA SNEGUR, primul președinte al Republicii Moldova: „Adunarea noastră Națională decurge într-un moment încordat pentru republică și, totodată într-o perioadă de o mare însemnătate istorică. Datorită restructurării, democratizării și publicității proclamate de tovarășul Mihail Gorbaciov în aprilie, 1985, avem posibilitatea să ne adunăm la voința poporului, să discutăm împreună cu poporul problemele ce ne frământă, problemele meleagului nostru străbun”.
La scurt timp de la proclamarea independenței, a izbucnit conflictul armat de la Nistru. După cinci luni, vărsările de sânge au fost oprite printr-o convenție semnată în 21 iulie, în 1992 de Mircea Sengur și președintele rus de atunci, Boris Elțin.
MIRCEA SNEGUR, primul președinte al Republicii Moldova: „Alături de trăirile de tristețe și durere pe suflet pe care le am toți acești ani și pe care o să le mai am cât o să mai trăiesc, am și o satisfacție, că Dumnezeu m-a luminat la timpul respectiv. Am reușit să stopăm faza armată a conflictului”.
În 2007, Mircea Snegur lansează volumul de memorii Labirintul Destinului, în care povestește despre viața sa și cariera politică.
ION DUCA, fost director AȘM: „Mulțumesc, domnule președinte. Într-adevăr, aceste volume sunt istoria contemporană a republicii”.
Mircea Snegur s-a născut în 17 ianuarie 1940 în satul Trifăneşti, judeţul Soroca. De specialitate agronom-savant, are titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe agricole. A activat în domeniul agricol din 1961 până în 1981, când devine prim-secretar al Comitetului Raional Edineţ. Deține această funcție până în 1989, după care devine de Preşedinte al Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM şi Preşedinte al Sovietului Suprem al RSSM.
Din 3 septembrie 1990 până la 1 decembrie 1996 deţine funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. A mai fost deputat în Sovietul Suprem al URSS, deputat în Sovietul Suprem al RSSM, dar și deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Primul preşedinte al ţării a fost decorat cu mai multe distincţii. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Agrare din Chişinău, al Universităţii Libere Internaţionale din Moldova şi al Universităţii din Ankara.