Deși principalul argument al guvernării de a trece spitalele raionale în gestiunea Ministerului Sănătății era îmbunătățirea finanțării acestor instituții, la 8 luni de la luarea deciziei, nu se observă nicio schimbare. Declarația îi aparține ex-secretarului de stat în domeniul sănătății publice, la Ministerul Sănătății, iar în prezent directorului asociației medicale teritoriale Botanica, Marina Golovaci. În cadrul emisiunii PULS de la Orizont TV ea a declarat că deși pentru sistemul medical fusese inițial preconizate 150 de milioane de lei din bugetul de stat, până la urmă au ajuns numai 15 milioane.
MARINA GOLOVACI , director AMT Botanica: Argumentul de bază a fost „îmbunătățirea finanțării acestor instituții medicale”, în cazul în care ele vor trece de la APL la Minister. Din păcate, a trecut aproape un an, și ce vedem noi? Care a fost finanțarea? Cu cât a fost îmbunătățită finanțarea acestor spitale? A fost aprobat în buget 150de milioane de lei pentru finanțare spitalelor. Parcă la început ar părea că într-adevăr este o sumă suficientă pentru a mișca un pic lucrurile de renovare a acestor instituții. Ce avem azi după 8 luni? 15 milioane. Din 150 s-au alocat doar 15. La aprobarea bugetului s-au aprobat doar aceste 15 milioane. Și rectificarea lui nu a fost nici până în ziua de astăzi.
Golovaci a accentuat că aceste cifre anunțate și promisiuni neîndeplinite au fost doar un act de populism din partea guvernării.
MARINA GOLOVACI , director AMT Botanica: Chiar dacă acum o să rectifice în luna octombrie, ce dovedesc să investească și ce dovedesc spitalele să procure? Care achiziții să facă? Care reparații? Deci vedem că a fost iarăși un populism, o amăgeală și un scop ascuns, așa eu intuiesc. Probabil de a avea în subordine aceste spitale pentru a putea să manipuleze cu conducerea acestora, inclusiv politic.
De asemenea, directorul AMT Botanica și-a pus întrebarea de ce, după ce au fost subordonate aceste spitale raionale, nu s-au organizat concursuri pentru a alege noii șefi ai instituțiilor medicale.
MARINA GOLOVACI , director AMT Botanica: Bine, subordonezi spitale, dar anunță concursuri, numește oameni pe o perioadă așa legală, cât trebuie, așa ca el să aibă o responsabilitate și anumite atribuții să aibă legale. Ce vedem noi acum? Practic niciun concurs nu s-a petrecut. În toate spitalele sunt directori interimari, care foarte ușor se manipulează. Ceva nu le place, mâine pun un alt interimar prin ordinul Ministerului.
Deocamdată, responsabilii de la Ministerul Sănătății și nici cei ai Parlamentului nu au comentat aceste declarații.
Amintim că la finele lunii decembrie 2022, majoritatea parlamentară PAS a aprobat proiectul de lege care prevede trecerea spitalelor raionale din gestiunea autorităților publice locale în subordinea Ministerului Sănătății.
Potrivit documentului, în urma reformei, toate spitalele raionale vor continua să funcționeze, iar investițiile în aceste instituții vor crește pentru a spori calitatea serviciilor oferite pacienților. Da asemenea, proprietatea instituțiilor va rămâne în continuare în gestiunea autorităților locale.
Inițiativa stârnise atunci un val de nemulțumiri din partea administrațiilor publice locale și a experților în sănătate.