Săptămâna curentă, în unele zone ale țării, prețul la floarea soarelui a fost micșorat până la 5,5 lei per kg, pe când prețul bursier în Europa, la moment, în banii noștri este de aproximativ 8,5 lei. Cifrele au fost prezentate de fondatorul Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari. „Traderii le promit, neoficial, fermierilor că în scurt timp vor coborî cifrele de achiziții sub 5 lei”, scrie fostul vicepreședinte al Parlamentului, citat de Unimedia.INFO
„Prețul de cost la floarea soarelui, în medie, este, în anul curent, de 7 lei per kg. După grâu și orz, agricultorii sunt impuși să vândă sub prețul de cost și răsărită. O situația mai gravă se așteaptă cu porumbul, care practic este pierdut în unele regiuni ale sudului.
Iată la cine acum este stres adevărat, domnule ministru! Mai mult ca atât, se apropie catastrofa pentru zeci de mii de fermierii micro, mici și mijlocii, împovărați de datorii și pierderi enorme în contextul prețurilor actuale derizorii la materia primă. Totul se întâmplă pe fundalul lipsei criminale de reacție din partea autorităților abilitate, care refuză să aplice măcar măsurile, care nu necesită alocarea banilor din buget. Ministerul Agriculturii, în prezent, conștient sau involuntar, acționează în interesul marilor holdinguri, care cu nerăbdare așteaptă falimentul agricultorilor de la sate și care nu au niciun interes în dezvoltarea industriei alimentare și a localităților rurale. Anume ei au creat actualul model de agricultură ca anexă de materie primă a altor state și au pus pe brânci domeniul de prelucrare a producției agricole.
Guvernarea a pierdut simțul realității în raport cu majoritatea agricultorilor. Anul 2023 este cel mai dificil an în istoria agriculturii Moldovei Independente. Puteți să faceți acum zeci de întâlniri pentru piar și să discutați acolo cooperare, procesare, interzicerea porumbului, irigare, segregare, agregare ect. Degeaba! Fermierii mici și mijlocii sunt în stare de disperare și toate gândurile lor sunt concentrate acum pe supraviețuire, după 2 ani de criză fără precedent și fără sprijinul din partea statului. Nu poți vorbi despre dezvoltare cu cei care stau pe pragul de moarte economică!
Dacă în foarte scurt timp nu vor fi aplicate măsuri de salvare a sectorului agrar legat de zonele rurale, peste câteva luni o să discutați despre cooperare cu Vaja Jhashi”, a scris Slusari.