Armata Națională a R. Moldova urmează să fie echipată cu tehnică de protecție, de ultimă generație. În acest sens, Radarul GM 200 de producer franceză ar putea „trece” Prutul și în R. Moldova. Sistemele de radar se află și pe „masa” României, scrie defenceromania.ro.
Potrivit sursei, acest lucru se întâmplă în contextul agresiunii continue a Rusiei, fapt ce a determinat R. Moldova să demareze un program de modernizare a Armatei Naționale. Asta se întâmplă fără să încalce statutul constituțional privind neutralitatea, statut impus în anii 1990 de către Moscova. Și care, de-a lungul timpului, nu a ajutat nici Georgia sau Ucraina.
„E important de subliniat faptul că R. Moldova nu se înarmează, ci se modernizează”, precizează autorii.
În cadrul acestui program de modernizare, inclusiv prin implicarea României, prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova co-prezidată de România, Armata Națională a R. Moldova a primit transportoare blindate Piranha 3 din Germania. E vorba de 19 transportoare care vor fi donate Moldovei.
În prezent se poartă negocieri cu privire la înzestrarea R. Moldova cu un sistem modern de radar de ultimă generație. Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, în cursul săptămânii trecute, a confirmat la TVR Moldova că există discuții avansate pentru un sistem radar.
Potrivit surselor DefenseRomania din industria de apărare, e vorba de sistemul radar GM 200, produs de gigantul francez Thales. Radarele GM 200 ar putea intra și în dotarea Armatei României.
Ground Master (GM) 200 este propus României în programul SHORAD/VSHORAD. Acesta din urmă constă în înzestrarea cu sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune.
Programul vizează achiziţia a 16 sisteme integrate de arme SHORAD – VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi a nouă sisteme de arme SHORAD şi 16 sisteme de arme VSHORAD pentru Forţele Terestre, inclusiv a suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament.
GM 200 are o autonomie de peste 24 de ore, rază medie de acțiune și poate fi operat de doi militari.
În versiune maritimă radarul poate identifica inclusiv nave rapide mici.
Radarul poate identifica inclusiv drone și e combat proven în Orientul Mijlociu, unde a trecut testul reprezentat de pericolul generat de sistemele UAV și rachetele de croazieră.
Thales precizează că marele anvantaj al GM 200 e că deși pe piață există numeroase sisteme radar care pot detecta la o rază mare de acțiune, acestea au probleme în detectarea dronelor mici și a rachetelor rapide, ceea ce reprezintă o componentă esențială a sistemelor de apărare.