Declarații președintelui partidului ALDE, Alina Spătaru, privind operațiunea sa sub acoperire în Israel creează dubii privind veridicitatea lor. De această părere este ex-judecătorul CEDO, Stanislav Pavlovschii. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii PULS de la Orizont TV.
STANISLAV PAVLOVSCHI, ex-judecător CEDO: Eu în general am dubii foarte mari referitor la veridicitatea acestei povești. Eu am lucrat în anchetă 20 de ani, deci lucrul operativ nu se face așa. Asta este lipsă elementară de profesionalism. Și dacă cineva a făcut așa, el a doua zi trebuie să fie dat afară.
Totodată, Pavlovschi a subliniat că prin această „operațiune sub acoperire”, Spătaru a încălcat atțt unele legi ale R. Moldova, cât și a Israelului.
STANISLAV PAVLOVSCHI, ex-judecător CEDO: Aici apar o sumedenie de întrebări. Dacă doamna Spătaru s-a deplasat în Israel, la hotar au întrebat-o care este scopul vizitei. Și ea a declarat, sau pe motive de sănătate, sau turism, sau rude apropiate, dar nu a spus că este acolo pentru efectuarea lucrului operativ-investigativ. Ea a mințit autoritățile Israelului la intrare în țară. Dacă ea spune că a luat de acolo niște bani, și această sumă depășește 10.000 de shekel, trebuia să fie declarată la hotar, altfel este contrabandă.
Iar avocatul Iurie Mărgineanu este de părerea că aceasta și-ar fi compromis propria activitate politică.
IURIE MĂRGINEANU, avocat: Dânsa nici nu putea fi lider politic, dar după aceste acțiuni precis. Credibilitatea ei ca lider politic s-au dus la minimul care putea exista. Sub zero.
Amintim că acum câteva zile președintele ALDE, Arina Spătaru, a dezvăluit, în cardul unei conferințe de presă, că a avut un rol de agent sub acoperire și a colaborat cu instituțiile de forță ale statului pentru a culege informații din interiorul
Partidului „ȘOR” și cercului său apropiat de oameni. Spătaru a anunțat că a depus un denunț privind tentativa de corupere a ei în aprilie 2023. Tot atunci a avut și prima întâlnire cu șeful Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.
Ulterior, însă, Procuratura Anticorupție și SIS au anunțat că Spătaru nu a avut mandat să activeze sub acoperire în Israel.
Mai mult, autoritățile spun că Spătaru a obținut statutul „investigator sub acoperire după ce a fost audiată ca martor pe marginea discuțiilor purtate în Israel cu Ilan Șor”.
Atât Procuratura Anticorupție, cât și Serviciul de Informații și Securitate, au subliniat că investigațiile penale din acest caz se desfășoară în conformitate cu legislația procesual penală și cu respectarea tuturor obligațiilor internaționale.