Un fost șef de departament în cadrul Băncii Naționale a Moldovei a fost amendat și riscă închisoare în Statele Unite ale Americii într-un dosar în care este vizat Ilan Șor. Tribunalul Districtului Columbia, SUA, a emis la 11 septembrie o ordonanță împotriva cetățeanului moldovean și fost angajat al BNM, Matei Dohotaru, care a fost și administrator special la Banca Socială în perioada 2014-2015, prin care îl acuză de „sfidare civilă condiționată pentru că nu s-a conformat la două citații”. Se întâmplă după ce avocații lui Șor au solicitat instanței din SUA să acorde o depoziție din partea lui Dohotaru în legătură cu procedurile penale ale politicianului în Republica Moldova. Documentul cu decizia instanței de judecată a fost pus la dispoziția redacției Orizont TV de către avocații moldoveni ai lui Ilan Șor.
Avocații lui Ilan Șor au depus o cerere în SUA prin care au solicitat instanței să acorde o depoziție din partea lui Dohotaru în legătură cu procedurile penale ale lui Șor în Moldova. Având funcția de șef al Departamentului Supraveghere BNM, la 30 noiembrie 2014, când a fost introdusă administrarea specială la BC “Banca Socială”, precum și la alte două bănci cu probleme, Matei Dohotaru a fost numit administrator special, funcție pe care a îndeplinit-o până la 7 aprilie 2015. Matei Dohotaru a devenit un martor-cheie împotriva lui Ilan Șor în dosarul fraudel bancare. După ce a furnizat probe împotriva lui Șor în 2017, Dohotaru a părăsit țara. După asta, Dohotaru a fost chemat să se prezinte pentru depoziții, însă nu a respectat acest lucru, iar pentru că că nu a răspuns la citații, Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul Columbia i-a impus fostului angajat al BNM o amendă de 500 de dolari pentru fiecare zi în care nu se conformează citațiilor între 26 septembrie și 10 octombrie 2023 și de 1.000 de dolari pe zi pentru nerespectarea citațiilor după 10 octombrie 2023. Cel puțin asta reiese din documentul cu decizia instanței de judecată care a fost pus la dispoziția redacției Orizont TV de către avocații moldoveni ai lui Ilan Șor. Potrivit documentului, pentru a se conforma citației, Dohotaru trebuie să predea avocatului lui Șor documentele solicitate în citație și, de asemenea, să se prezinte pentru a depune mărturii. De asemenea, instanța a dispus ca Dohotaru să plătească cheltuielile de judecată ale lui Șor. În caz de nerespectarea ordinelor judecătorești legea din SUA spune că acesta poate ajunge să facă pușcărie.
Șor contestă probele lui Dohotaru, precum și credibilitatea acestuia în calitate de martor, iar echipa de avocați a lui Șor a făcut mai multe încercări de a-l audia pe Dohotaru în legătură cu probele sale. Șor consideră că victoria din SUA a fost un “progres” și va contribui la susținerea unui apel planificat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în dosarul în care este vizat.
Am scris o colicitare către Banca Națională a Moldovei pentru a afla poziția Instituției referitor la acest caz și anume, care a fost rolul lui Dohotaru în doasrul Frauda Bancară, motivul plecării lui din funcția deținută la BNM și dacă acest caz nu influiențează imaginea instituției financiare. Am apelat și la Procuratura Generală pentru a afla dacă cetățeneul moldovean Matei Dohotaru figurează, cu adevărat, în dosarul Frauda Bnacară, dacă a fost sau nu audiat vreodată în acest caz și dacă da, în ce calitate. Purtătorul de cuvânt al instituției, Violina Moraru ne-a redirecționat la Procuratura Anticorupție, de unde încă nu avem un răspuns la solicitarea noastră electronică.
Am încercat să-l contactăm și pe Matei Dohotaru, însă acesta nu nea răspuns la mesajul trimis pe rețelele lui de socializare. (
Amintim că în 2016, Matei Dohotaru, alături de alte câteva foste persoane cu funcții de răspundere de la BNM, printre care și fostul vice-guvernator, Ema tăbârță, a fost reținut de procurorii anticorupție în schema de fraudă, denumită generic „Laundromat”, care se presupune a fi cea mai mare operațiune de „spălare” de bani din istorie. În ianuarie, curent, Dohotaru, alături de ceilalți colegi vizați în dosar, a fost achitat.
Amintim că pe 13 aprilie, curent Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare de Curtea de Apel Chișinău în dosarul Furtului Miliardului. Decizia în acest caz este definitivă și executorie.
Totodată, instanța a admis punerea sub sechestru a bunurilor de peste cinci miliarde de lei ale politicianului. Ilan Șor susține că că magistrații au luat hotărârea sub presiunea politicului, acuzații respinse de Curtea de Apel. Iar avocații politicianului au anunțat că dacă nu văr găsi dreptatea în instanțele ierarhiz superioare din Moldova, se vor adresa la CEDO. Și partidul de guvernare, dar și șeful statului au negat orice imixtiune în actul justiției.
Procesul împotriva lui Ilan Şor este pe rol din anul 2016. Politicianul este acuzat de fraudă și spălare de bani în proporţii deosebit de mari. El a afirmat, în repetate rânduri, că nu este beneficiarul banilor furați din sistemul financiar și că adevăratul jaf s-a produs după ce a fost înlăturat de la conducerea băncilor.