Curtea Constituțională a decis. Reprezentanții Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, pot participa la alegeri. Instanța a admis sesizarea deputaților independenți Vadim Fotescu, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov și Petru Jardan și au declarat neconstituțional articolul din Codul Electoral prin care fruntașii formațiunii politice interzise nu aveau dreptul să participe la alegeri. Decizia este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Magistrații Nicolae Roșca și Liuba Șova au avut opinii separate.
Reprezentanții Partidului declarat neconstituțional „ȘOR” pot participa la alegerile locale din 5 noiembrie curent, dar și la scrutinele din următorii cinci ani. Asta eu decis Magistrații Curții Constituționale care s-au întrunit astăzi în ședință pentru examinarea cauzei în fond ce ținea de prevederea care restricționa participarea la alegeri ai reprezentanților din conducerea Partidului „ȘOR”, scos în afara legii.
Se întâmplă după ce, în 28 septembrie, Înalta Curtea a suspendat, temporar, aceste prevederi.
NICOLAE ROȘCA, președintele CC: „Se admite sesizarea depusă de Marina Tauber, Vadim Fotescu, Petru Jardan, Reghina Apostolova, Denis Ulanov, deputați în parlamentul republicii Moldova. Se declară neconstituțional articolul 16, alineat 2, litera e din Codul Electoral. Prezenta hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”.
Rugat de Orizont TV să se expună asupra deciziei Curții Constituționale, reprezentantul Parlamentului, Valeriu Cuciuc a spus că hotărîrea magistraților nu se discută.
VALERIU CUCIUC, reprezentantul Parlamentului: „- A fost consitentă, interesantă, toate părțile și-au expus poziția argumentată.
– Credeți că decizia a fost luată corect?
– Ea nu se discută, dar se execută, conform Constituției”.
De cealaltă parte, apărătorii reprezentanților partidului ȘOR, declarat neconstituțional, spun că decizia Curții Constituționale este una așteptată și în deplină corespundere cu normele naționale și internaționale.
AURELIU COLENCO, avocat: „Judecătorii CC au adoptat astăzi o hotărâre, care, într-adevăr este în apărarea dreptului de vot și de a fi ales. Hotărârea este perfect legală, atât din punct de vedere a normelor internaționale, cât și a Constituției Republicii Moldova”.
În debutul ședinței, care a durat aproximativ 7 ore, reprezentantul Parlamentului a depus o cerere de încetare a procesului. Valeriu Cuciuc și-a argumentat solicitarea prin faptul că în 19 septembrie Curtea Constituțională a sistat examinarea din cauza parității de voturi și a decis să nu reia procesul.
VALERIU CUCIUC, reprezentantul Parlamentului: „Hotărârile CC sunt definitive și nu pot fi atacate. În opinia noastră, această sesizare repetată, de fapt, reprezintă prin sine o cale de atac a hot. nr.15 din 2023, ceea ce este inadmisibil de drept”.
Judecătorul Curții Constituționale, Serghei Țurcan, l-a întrebat pe Cuciuc dacă știe un precedent din practica Curții când o sesizare a fost declarată inadmisibilă, din motiv că anterior a fost o sistare pe un obiect similar pentru paritate de voturi.
VALERIU CUCIUC, reprezentantul Parlamentului: „Nu, un precedent nu există, nu cunos eu, cel puțin”.
SERGHEI ȚURCAN, judecător CC: „În acest context, vă sugerez să analizați hot. nr. 5, din 2020, care are o altă abordare, decât cea pe care d-stră o prezentați în fața Curții”.
Avocații Partidului ”ȘOR”, declarat neconstituțional, au cerut respingerea cererii reprezentantului Guvernului, prezent și el la proces, dar și a examinării în fond a cauzei.
VADIM BANARU, avocat: „Această cerere este neîntemeiată, contrară cadrului legal, contrară jurisprudenței constante a CC și noi solicităm să fie respinsă. Vă mulțumesc”.
După mai puțin de jumătate de oră, cât a durat ședința, magistrații s-au retras în deliberări. Ulterior, Înalta Curte a decis să respingă demersul reprezentantului Parlamentului, care a cerut sistarea examinării sesizării.
NICOLAE ROȘCA, președintele CC: „Având în vedere demersul reprezentantului Parlamentului depus în ședință publică a Curții, examinând demersul menționat și deliberând în camera de consiliu, CC decide: Se respinge demersul reprezentantului Parlamentului cu privire la sistarea procesului”.
De partea cealaltă, Marina Tauber cere judecătorilor Înaltei Curți să emită cât mai curând o decizie.
MARINA TAUBER, deputat: „Noi așteptăm cu nerăbdare decizia Curții Constituționale, deoarece au mai rămas trei zile până la înregistrarea candidaților, dar ca efect electoral și ca efect politic, noi nu suntem în situație egală cu ceilalți concurenți”.
În timpul desfășurării ședinței, în fața Curții Constituționale au venit susținători și simpatizanți ai formațiunii politice declarate neconstituționale, dar și un grup de contraprotestatari.
Amintim că, urmare a declarării, în 19 iunie de către Curtea Constituțională a neconstituționalității partidului “ŞOR”, deputații au aprobat în două lecturi un proiect de lege prin care, membrii partidelor politice scoase în afara legii nu vor putea participa la alegeri pe o perioadă de la trei la cinci ani.
Cinci deputați ai Partidului ”ȘOR”, scos în afara legii, Vadim Fotescu, Reghina Apostolova, Marina Tauber, Denis Ulanov și Petru Jardan, au contestat la Curtea Constituțională modificările legislative. Instanța a dispus sistarea examinării sesizării, pe motivul întrunirii parității de voturi în rândul judecătorilor.
Ulterior, Curtea a suspendat efectele articolului din Codul electoral care interzice exponenților din conducerea partidului interzis ”ȘOR” să participe la procesul electiv, până la o decizie pe fondul cauzei.
După pronunțarea deciziei, judecătorul Serghei Țurcan a venit cu explicații asupra deciziei prin care s-a permis exponenților partidului interzis Șor să candideze la alegeri.