Reacția PAS, după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea prin care se interzicea participarea la alegeri ai membrilor formațiunilor politice scoase în afara legii a stârnit nedumeriri. Deputatul PAS, Vasile Grădinaru a anunțat în seara de 03 octombrie că PAS va iniția „chiar de mâine” modificarea legii pentru a interzice membrilor Partidului Șor, declarat neconstituțional, să participe la alegerile locale generale din această toamnă. Drept reacție la aceste declarații, ex-vice-ministrul Justiției Nicolae Eșanu, le-a sugerat reprezentanților Pas să aștepte argumentarea Curții Constituționale înainte de a încerca să reformuleze legea.
NICOLAE EȘANU, politolog: În măsura în care domnul deputat după câte înțeleg nu știe argumentele curții, în contextul în care Curtea nu a emis însă hotărârea motivată. Poate veni clarificarea ulterior, vedem argumentele, de ce a fost declarată neconstituțională, și posibil că, din argumentele Curții Constituționale se va putea face concluzia că mai este totuși posibil de interzis unora. Astăzi orice persoană care are un respect minim față de statul de drept trebuie să spună: „Noi ne conformăm hotărârii Curții. O să citim argumentele Curții și o să vedem dacă ceva se mai poate de făcut”. Dar declarații de genul: „Nouă ne este indiferent de hotărârea CC, și noi venim cu o altă lege” nu are nimic comun cu regulile statului de drept.
Fiind prezent în cadrul aceleiași emisiuni, sociologul Ian Lisnevschi i-a sugerat lui Eșanu să nu se mire de declarațiile și faptele celor de la guvernare, deoarece, ceea ce părea anterior imposibil, cei care astăzi conduc cu statul au făcut-o.
IAN LISNEVSCHI, sociolog: Cu cinci în urmă era ceva fantastic ca un primar să fie ales doar de 7%, și restul, 93% a voturilor să fie aruncate așa la gunoi. La noi acest lucru s-a întâmplat. Nimeni nu s-a gândit că se va produce haos în Găgăuzia. Pentru că sarcina numărul unu era ca „electoratul incomod” pentru dreapta să devină pasiv la procesele politice. Ceea ce se întâmplă acuma. Și practic acele lucruri care păreau a fi din domeniul fantasticului acuma se transformă în realitate.
Deocamdată, nimeni dintre reprezentanții PAS nu au comentat aceste declarații.
Amintim că în data de 03 octombrie, Curtea Constituțională a admis sesizarea deputaților independenți Vadim Fotescu, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov și Petru Jardan și au declarat neconstituțional articolul din Codul Electoral prin care fruntașii formațiunii politice interzise nu aveau dreptul să participe la alegeri.
Decizia este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.
Magistrații Nicolae Roșca și Liuba Șova au avut opinii separate.