Moldovenii stabiliți în Israel se plâng că prețul pentru un bilet la cursa Tel-Aviv-Chișinău a crescut de câteva ori. Aceștia spun că mai multe companii avia au profitat de situația tensionată din regiune, iar acum oamenii sunt nevoiți să scoată din buzunar și peste 700 de euro, în loc de 200, cât era până la izbucnirea conflictului, scrie Primul.MD.
Responsabilii din cadrul unor companii avia din Moldova ne-au spus că prețurile pentru curse cresc odată cu cererea, indiferent de destinație.
Ecaterina MIZRAHI, MOLDOVEANCĂ STABILITĂ ÎN ISRAEL: „Că și mulți moldoveni, după ce a început războiul, imediat ne-am uitat dacă sunt zboruri și la ce preț sunt biletele. Chiar am rămas fără cuvinte și nu înțelegem de ce se face așa ceva.”
Ecaterina este stabilită cu familia să în Ierusalim de nouă ani. Odată cu lansarea atacului terorist al Hamas din weekend, femeia și-a dorit să revină acasă, În Moldova, pentru că fiul ei să fie în siguranță. Mare i-a fost uimirea să vadă că prețul unui bilet pentru cursa Tel-Aviv-Chișinău a ajuns să coste de aproape trei ori mai mult decât era pana la izbucnirea conflictului, povestește Ecaterina.
Luna octombrie și noiembrie se consideră luni pasive pentru călătorii. Pentru octombrie-noiembrie, prețurile erau de 80 de euro, 100, 120, pînă la 200. Așa că femeia se gîndește să amîne sau chiar să anuleze călătoria să acasă.
„Din fericire, astăzi situația este mai bună, chiar se simte și afară, au început a circulă autobuzele, mășinile.”
Despre creșterea bruscă a prețurilor pentru un bilet pana la Chișinău ne-a vorbit și Larisa Gindak, care trăiește de 13 ani în Israel alături de soțul și cei trei copiii ai lor.
Femeia povestește că zilnic este nevoită să se ascundă în buncăr de 2-3 ori. Ne aflăm într-o zona fierbinte, unde sirenele nu încetează, mă refer la partea de sud și un pic la nord.
”Chiar și așa, Larisa spune că deocamdată nu se gîndește să revină în Moldova. Din a două zi de război, pentru că în prima zi am fost foarte șocați, și nu știam cum să reacționăm, eu și soțul meu am început să dăm cîte o mîna de ajutor, să fim voluntari la diferite ONG-uri.”
Reprezentanții Autorității Aeronautice Civile spun că nu au temei legal să intervină în asemenea situații. Totodată, responsabilii menționează că mai mulți operatori aerieni din diferite țări și-au amînat cursele spre Israel, iar companiile avia care continuă să opereze zboruri spre această regiune își stabilesc prețurile reieșind din situația actuală, ținînd cont și de creșterea prețurilor pentru asigurări.