Mai întâi au solicitat altor state impunerea sancțiunilor pe numele unor persoane, apoi au decis să le aplice și la noi. Astfel califică expertul în drept constituțional Vitalie Catană, votul în prima lectură a Legii care impune aplicarea în R. Moldova a sancțiunilor internaționale impuse persoanelor fizice și juridice ale țării noastre. În cadrul emisiunii PULS de la Orizont TV, Catană a calificat aceste acțiuni drept un „șiretlic foarte periculos şi sigur că incorect”.
VITALIE CATANĂ, expert în drept constituțional: „Adică, în lipsa unor decizii a unor instanțe de judecată, ei trimit circulare sau scrisori sau ce fac eu acolo, informări către alte guverne pentru aplicarea sancţiunilor în privinţa unor persoane fizice, în lipsa, repet, a unor hotărâi ale instanţei de judecată. Acum, acele guverne, sigur că în momentul în care intervin aceste mesaje, aceste scrisori, aceste demersuri, ei le iau de bună credinţă. Adică, da, că guvernarea Republicii Moldova a trimis un asemenea demers, înseamnă că au parcurs toate nivelele şi inclusiv instanţele de judecată şi acele demersuri sunt întemeiate”.
Catană spune că aceste sancțiuni internaționale sunt, de fapt, niște demersuri politice.
VITALIE CATANĂ, expert în drept constituțional: „Şi de-aia avem decizii ale unor guverne, ale altor state, inclusiv cum sunt ale Сanadei, anterior au fost şi ale statelor unite şi altor ţări, şi ale instituţiilor europene, apropo, dar ele nu au fost decât nişte demersuri politice.
După ce sancțiunile au fost impuse în alte state, tot guvernarea cere aplicarea lor și în țara noastră.
VITALIE CATANĂ, expert în drept constituțional: „Şi acum guvernarea, Maiei Sandu, ce face? Ea, trimițând acele circulare politice, de fapt, îşi întemeiază acum propriile decizii pe răspunsurile care vin la acele circulare şi spun, iată, acele state au aplicat sancţiuni, înseamnă că trebuie să le aplicăm şi noi.
Aceste decizii, spune expertul, nu au la bază nicio normă juridică, ci sunt decizii arbitrare ale unor persoane din actuală guvernare.
VITALIE CATANĂ, expert în drept constituțional: „Păi staţi puţin, acele state au aplicat sancţiuni în urma demersurilor Autorităţii Republicii Moldova. Pe ce se întemeiază aceste demersuri? Pe decizii ale instanţelor de judecată? Sau pe decizii arbitrare ale unor persoane din actuală guvernare? Deci, semnalez acest moment pentru că asta se întâmplă şi vedem că au şi efect.
Deocamdată, reprezentanții guvernării nu au comentat aceste declarații.
În data de 19 octombrie, Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege care prevede aplicarea sancțiunilor internaționale.
Potrivit documentului, măsurile restrictive pot fi aplicate pe teritoriul Republicii Moldova atât cu referire la persoanele fizice, cele juridice străine, apatrizi, cât și cu referire la cetățenii moldoveni și persoanele juridice din țara noastră, dacă s-a stabilit că acestea se eschivează de urmărire penală.
Conform proiectului, statele, guvernele, persoanele fizice sau juridice și entitățile care au comis genocid, infracțiuni împotriva umanității, contra păcii și securității omenirii, infracțiuni de război, tortură și alte tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante, au admis sclavia, execuțiile, asasinatele, răpirea de persoane, arestări sau detenții arbitrare sau alte încălcări și abuzuri grave, vor fi supuse sancțiunilor.
Vor fi vizate și persoanele interpuse, dacă „actualmente sau în ultimii zece ani” au fost beneficiari efectivi „ai unei persoane juridice de comun cu una din persoanele fizice sau juridice – subiect al restricțiilor”. Restricțiile se vor impune și dacă acestea au primit remunerări sau au avut afaceri comune cu subiecții sancțiunilor, se mai spune în document. Proiectul de lege urmează să fie aprobat de către Parlament.