„Decizia CEDO în dosarul Stoianoglo-R. Moldova este o diagnoză dată actualei guvernări referitor la reformă a justiției”. Asta spune doctorul habilitat în drept constituțional, Teodor Cîrnaț, după ce ex-procurorul general a obținut câștig de cauză.
TEO CÎRNAȚ, doctor habilitat în drept: Această hotărâre a CEDO este o diagnoză dată actualei guvernări referitor la așa numita reformă a justiției, pseudo-reforma justiției. Ei nu înțeleg că reforma justiției nu este schimbarea oamenilor incomozi cu oamenii puterii.
Cîrnaț este sigur că actuala guvernare va face tot posibilul și imposibil ca în funcția de procuror general să fie învestit un om de încredere al PAS.
TEO CÎRNAȚ, doctor habilitat în drept: Dacă puterea nu-și alege un procuror general după chipul și asemănarea PAS-ului, și vine un fel de Stoianoglo, pentru abuzurile comise de actuala putere, s-ar putea ca jumătate de Parlament în frunte cu Președintele Sandu să stea la pușcărie și să aibă dosare penale, nu 5, câte are Stoianoglo, dar câte 55. Cred că puterea înțelege asta prea bine, și cred că reforma justiției se va baza ca să selecteze un Procuror General pe măsura și din rândul PAS-ului.
Cârnaț a evidențiat și faptul că CEDO a emis această decizie în plină campanie electorală, fără să țină cont de atitudinea UE, ca partener extern, față de R. Moldova.
TEO CÎRNAȚ, doctor habilitat în drept: CEDO nu ia în considerație că UE, ca partener extern, consideră R. Moldova ca o istorie de succes. Uitați-vă că, în toiul campaniei electorale a pronunțat această hotărâre prin care spune că R. Moldova i-a încălcat un drept fundamenta unui cetățean al R. Moldova. Dar nu unui simplu cetățean, ci unui fost Procuror General, care în prezent poate pretinde din nou la această funcție constituțională în R. Moldova.
Amincim că Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cazul fostului procuror general Alexandr Stoianoglo. În încheierea publicată pe 24 octombrie se menționează că acestuia i-au fost încălcate drepturile la un proces echitabil. Acum Moldova trebuie să plătească fostului procuror general prejudicii morale în valoare de 3.600 de euro.
După anunțarea deciziei CEDO, Alexander Stoianoglo a susținut o conferință de presă la care a comentat verdictul. El a mai spus că în zilele următoare va merge în instanță cu cerere de anulare și suspendare a decretului recent semnat al președintelui Maia Sandu privind revocarea sa din funcția de procuror general.
Cu o reacție la subiect a venit agentul guvernamental la CEDO Dumitru Obadă. Potrivit lui, autoritățile trebuie să revizuiască mecanismul de suspendare din funcție a procurorului general astfel încât legea să prevadă mecanisme de contestare în instanță a deciziei de suspendare.
Ulterior și Ministerul Justiției a venit cu o reacție, declarând că a luat act de hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului.
Ministerul a precizat că recent au fost operate modificări la Legea cu privire Procuratură, în cadrul cărora a fost revizuit și mecanismul suspendării din funcție a Procurorului General, pentru a evita astfel de hotărâri pe viitor.