Litigiul dintre Stoianoglo și R.Moldova a ajuns la cote majore inclusiv din cauza că și numirea lui în funcția de procuror general a fost ilegală. De această părere este expertul în drept constituțional, Teo Cîrnaț.
TEO CÎRNAȚ, doctor habilitat în drept: Are șanse să se reîntoarcă Stoianoglo în funcția de procuror general sau nu? Într-un stat de drept, da! Trebuie, e obligat, să fie readus la dreptul încălcat. Însă, eu am fost unul din minorități, care din start, în 2019, am criticat procedura de alegere al lui Stoianoglo în funcția de procuror general. Am spus de fiecare dată că este neconstituțională.
Expertul în drept constituțional menționează că în anul 2019, PAS și PSRM, au fost cei care, încălcând Constituția, au organizat acel concurs prin care Stoianoglo a fost numit procuror general.
TEO CÎRNAȚ, doctor habilitat în drept: În 2019 PAS și socialiștii au încălcat Constituția și i-au dat voie Olesei Stamate să creeze așa-numita comisie, în baza căreia să fie ales Stoianoglo ca procuror general. Stoianoglo spune: „Eu legal am fost ales procuror general”. Și are dreptate – în baza unei legi constituționale. De aceea era pentru Stoianoglo, ca și procuror general, să demisioneze în ziua când Curtea Constituțională a declarat legea neconstituțională. Nu a acceptat alegerea asta.
Acum, pentru ca dreptatea să fie restabilită, spune Cîrnaț, Stoianoglo ar trebui reînvestit în funcție.
TEO CÎRNAȚ, doctor habilitat în drept: Cum ar putea acum guvernarea să repare această situație? Uită de dosarele penale ale lui Stoianoglo, fiindcă se vede de la o poștă că sunt dosare politice, și pe fiecare va avea câștig de cauză la CEDO. Al doilea – merge la executarea hotărârii CEDO, să nu aștepte 3 luni de zile, dar din contra, revizuiește hotărârea CSP-ului, prin care Stoianoglo a fost suspendat. Îl restabilește pe Stoianoglo în funcția de procuror general pe Stoianoglo.
Declarațiile expertului în drept constituțional nu au fost comentate de reprezentanții Ministerului Justiției și nici de cei de la guvernare.
Amintim că Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cazul fostului procuror general Alexandr Stoianoglo. În încheierea publicată pe 24 octombrie se menționează că acestuia i-au fost încălcate drepturile la un proces echitabil. Acum Moldova trebuie să plătească fostului procuror general prejudicii morale în valoare de 3.600 de euro.
După anunțarea deciziei CEDO, Alexander Stoianoglo a susținut o conferință de presă la care a comentat verdictul. El a mai spus că în zilele următoare va merge în instanță cu cerere de anulare și suspendare a decretului recent semnat al președintelui Maia Sandu privind revocarea sa din funcția de procuror general.
Cu o reacție la subiect a venit agentul guvernamental la CEDO Dumitru Obadă. Potrivit lui, autoritățile trebuie să revizuiască mecanismul de suspendare din funcție a procurorului general astfel încât legea să prevadă mecanisme de contestare în instanță a deciziei de suspendare.
Ulterior și Ministerul Justiției a venit cu o reacție, declarând că a luat act de hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului.
Ministerul a precizat că recent au fost operate modificări la Legea cu privire Procuratură, în cadrul cărora a fost revizuit și mecanismul suspendării din funcție a Procurorului General, pentru a evita astfel de hotărâri pe viitor.