Negocierile de aderare a Moldovei la UE trebuie să înceapă în cursul acestui an, imediat ce vor fi implementate cele nouă recomandări ale Comisiei Europene. O declarație în acest sens a făcut eurodeputatul Siegfried Mureșan în plenul Parlamentului European. El a recunoscut că aderarea la UE este un proces ce va dura câțiva ani, dar a precizat că până atunci este necesar ca Republica Moldova să fie integrată în Piața Internă Europeană.
Într-o postare pe Facebook, alături de discursul video din Parlamentul European, europarlamentarul român Siegfried Mureșan a declarat că țara noastră trebuie ajutată în continuare, iar tot ce se face pentru Kiev trebuie să se facă și pentru Chișinău. El a recunoscut că aderarea la UE este un proces ce va dura câțiva ani, dar a precizat că până atunci este necesar ca Republica Moldova să fie integrată în Piața Internă Europeană.
SIEGFRIED MUREȘAN, europarlamentar: „Știm că cetățenii Republicii Moldova își doresc integrare europeană, știm că actualele autorități de la Chișinău președintă, guvern, majoritate parlamentară – își doresc integrare europeană. De aceea, trebuie să ajutăm Republica Moldova în continuare. În primul rând, trebuie să ajutăm Republica Moldova financiar pentru ca autoritățile să poată ajuta cetățenii și întreprinderile din R.M să treacă cu bine peste această perioadă.De îndată ce aceste 9 reforme sunt implementate, trebuie să începem negocierile de aderare la Uniunea Europeană în cursul acestui an. Tot ceea ce facem pentru Ucraina trebuie să facem și pentru Republica Moldova în perioada următoare. Fiindcă aderarea este un proces ce va dura câțiva ani, trebuie să integrăm Republica Moldova în Piața Internă Europeană.
Și eurodeputatul Carmen Avram și-a manifestat sprijinul pentru Republica Moldova.
CARMEN AVRAM, europarlamentar: „Moldova trebuie ajutată să-și găsească echilibrul politic intern. Respectul față de valorile europene nu are și nu poate avea culoare politică. Pentru Moldova sunt vitale acum și solidaritatea Uniunii Europene, și energia, și banii, și reformele și toleranța. Împreună îi vor asigura supremația democrației și integrarea europeană pe care și le dorește.
Fostul premier român și liderul „Renew Europe”, Dacian Cioloș, la fel, susține că țara noastră are nevoie de suportul Uniunii Europene și în fapte, nu doar în declarații.
DACIAN CIOLOȘ, europarlamentar: „Un sprijin economic, un sprijin financiar ca să poată să demonstreze cetățenilor R.M că un guvern democratic, un guvern susținut de UE poate să facă față și situației, și crizelor economice”.
Precizăm că Parlamentul European a dezbătut, marţi, situaţia din Republica Moldova şi provocările pe care autorităţile de la Chişinău trebuie să le gestioneze în această perioadă, iar o rezoluţie privind situaţia din țara noastră ar urma să fie supusă la vot, într-o sesiune plenară viitoare. Amintim că Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Chișinăul trebuie să îndeplinească nouă recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie.
Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, dezoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului. Potrivit calendarului de implementare, recomandările ar urma să fie realizate până la vară, mai exact, luna iunie.
În luna februarie, președintele Parlamentului European Roberta Metsola a declarat că țara noastră ar putea începe negocierile de pre-aderare în 2023. Potrivit oficialului european, Moldova „merită să fie parte a familiei europene”. Iar în data de 6 martie, la o conferință de presă susținută la un an de la depunerea cererii pentru aderare la UE, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu a spus că Republica Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană până în 2030. Pentru asta, la etapa actuală, până la sfârșitul anului, trebuie îndeplinite toate condițiile Comisiei Europene.
Anterior, Comisia Europeană a publicat cea de-a doua parte a Opiniei privind nivelul de pregătire al Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Țara noastră a fost evaluată din punctul de vedere al standardelor înaintate de statele membre ale UE, iar constatările arată că suntem la un stadiu începător în 12 domenii, la un anumit nivel de pregătire – în altele 17 și la un nivel moderat în trei sectoare, fiind vorba de știință, politica externă, securitatea și apărarea. Ministrul de Externe a spus atunci că raportul reflectă situația din iunie 2022, iar progresele care au avut loc vor fi reflectate în raportul privind politica de extindere a UE care va fi publicat la toamnă.