Agricultorii, în special cei din sudul țării sunt în pragul falimentării, iar ajutoarele venite în contul acestora din partea investitorilor au fost blocate. Este una dintre gravele probleme pe care pune accent ex-ministrul Economiei, Octavian Calmîc. Potrivit lui, ajutoarele blocate erau destinate celor mai vulnerabili agricultori.
OCTAVIAN CALMÎC, ex-ministru al Economiei: Am constatat o stare extrem de gravă a celor care sunt implicați în acest sector. Am făcut și o listă a celor mai vulnerabili agricultori, și la una din conferințe am dat și un șir de soluții, care implică niște costuri, care ar fi necesare de a fi injectate în acest sector, astfel încât să-i ajutăm să supraviețuiască. Și atunci am făcut o chemare către oricine este disponibil, partenerii de dezvoltare, business, să se poată alinia la aceste constatări și să se poată subscrie prin acordarea unei asistențe financiare.
Printre cei care au reacționat la chemarea de ajutor, a fost și Ilan Șor. În prima etapă, Şor a propus fermierilor din Găgăuzia, municipiul și raionul Orhei, precum și Taraclia compensarea costurilor legate de recoltarea cerealelor. Celor care au solicitat acest ajutor și au semnat acorduri de finanțare, după cum a anunțat anterior și Şor, le-au fost alocate circa 5 milioane de lei. Dar, aceste fonduri au fost blocate.
OCTAVIAN CALMÎC, ex-ministru al Economiei: Cel mai mult m-a mirat că banii au ajuns în conturile agricultorilor, iar mai apoi s-a pus sechestru pe ei. Dacă era o problemă de transparență, sau originea acestor resurse, atunci era problemă la momentul transferului, în contul celui care a făcut transferul. În mod normal, banca expeditoare trebuie să verifice proveniența acestor bani, către cine sunt direcționați. Dacă banii au ajuns în contul beneficiarului final, eu cred că este un păcat să nu fie dată posibilitatea agricultorului de a beneficia de acești bani, să-și închidă cel puțin creditele, să-și închidă niște datorii. Pe urmă lasă autoritățile să se clarifice. Dacă o să fie anumite probleme să se clarifice cu cei care au făcut transferurile. Dar nu acuma, în final, să fie pedepsiți agricultorii.
Aceste declarații nu au fost comentate de reprezentanții Ministerului Agriculturii.
La sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul Congresul Republican al Agricultorilor din Moldova, la care au participat peste 700 de persoane, producătorii agricoli au cerut instituirea stării de urgență în domeniul agriculturii, au înaintat mai multe solicitări urgente Guvernului și au amenințat cu noi proteste de amploare dacă cerinţele nu vor fi îndeplinite.
Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea, care a participat la congres, în replică la acuzațiile producătorilor agricoli, a declarat că statul a aprobat în acest an mai multe măsuri concrete pentru a sprijini fermierii. Printre acestea se numără diversificarea măsurilor de subvenționare, orientate preponderent dezvoltării agricultorilor mici și mijlocii, compensarea accizei la motorina folosită în toamna anului 2022 și în prima jumătate a anului curent, reducând astfel cheltuielile pentru producția agricolă.
Suplimentar, Guvernul a oferit din Fondul de Rezervă suport financiar în valoare de 200 de milioane de lei, bani destinați fermierilor care au fost afectați de crizele anului 2022. Mai mult, agricultorii care exploatează o suprafață de 1.500 ha de teren arabil vor beneficia de motorină din ajutorul umanitar extern.
Participanții la Congresul Republican consideră că această asistență este insuficientă și au cerut demisia ministrului.