Agricultorii au fost lăsați în voia sorții, singuri în fața problemelor. La această concluzie a ajuns expertul în energetică Sergiu Ungureanu, după ce ex-Ministrul Economiei Octavian Calmîc, împreună cu un grup de agricultori au anunțat că autoritățile au blocat ajutorul venit din partea lui Ilan Șor. Ungureanu spune că statul nu a acordat nici ajutor direct, și nici nu i-a lăsat măcar să beneficieze de suportul venit din partea investitorilor.
SERGIU UNGUREANU, expert în energetică: Statul care trebuie să ajute astăzi agricultorii, nu i-a ajutat nici direct, prin anumite compensări ale pierderilor, dar nici indirect. Pentru că agricultorii au ridicat câteva întrebări, de compensațiile care trebuia să le fie date, legate de anumite scutiri pentru procurarea combustibilului, și, din câte țin minte legate de importurile din țara vecină care veneau la un preț foarte mic.
Ungureanu este de părerea că statul are o atitudine discriminatoare.
SERGIU UNGUREANU, expert în energetică: Și iată când a apărut opțiunea de a-i ajuta măcar pe o parte din ei, pentru că niciodată nu-i poți satisface pe toți, dar cel puțin o parte din ei să-și poată acoperi pierderile pe care le-au avut, aici statul pune piedici. Și iată eu mă întreb aici, de ce statul se comportă atât de discriminator, pentru că atunci când vin alte programe, alți finanțatori, alți parteneri de dezvoltare, iată atunci statul nu întreabă care este originea acestor bani?
Acum agricultorii sunt lăsați singuri, față în față cu problemele, mai declară Ungureanu.
SERGIU UNGUREANU, expert în energetică: Când au venit deja acești bani, când au trecut toate etapele de verificare și acei oameni au obținut unele posibilități, fie nu toți, fie și 5-10% din totalul agricultorilor, în loc să spună că este un exemplu bun, că iată, statul își ia 10% din povară, se primește acum că se pune o piedică. Mie mi se pare că acei oameni sunt puși acum singuri în fața problemelor.
Deocamdată, Ministerul Finanțelor și nici cel al Agriculturii nu au comentat aceste declarații.
Amintim că în cadrul programului său de dezvoltare, Ilan Șor a propus fermierilor din Găgăuzia, municipiul și raionul Orhei, precum și Taraclia compensarea costurilor legate de recoltarea cerealelor.
Celor care au solicitat acest ajutor și au semnat acorduri de finanțare, după cum a anunțat anterior și Şor, le-au fost alocate circa 5 milioane de lei.
Dar, aceste fonduri au fost blocate.
La sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul Congresul Republican al Agricultorilor din Moldova, la care au participat peste 700 de persoane, producătorii agricoli au cerut instituirea stării de urgență în domeniul agriculturii, au înaintat mai multe solicitări urgente Guvernului și au amenințat cu noi proteste de amploare dacă cerințele nu vor fi îndeplinite.
Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea, care a participat la congres, în replică la acuzațiile producătorilor agricoli, a declarat că statul a aprobat în acest an mai multe măsuri concrete pentru a sprijini fermierii. Printre acestea se numără diversificarea măsurilor de subvenționare, orientate preponderent dezvoltării agricultorilor mici și mijlocii, compensarea accizei la motorina folosită în toamna anului 2022 și în prima jumătate a anului curent, reducând astfel cheltuielile pentru producția agricolă.
Suplimentar, Guvernul a oferit din Fondul de Rezervă suport financiar în valoare de 200 de milioane de lei, bani destinați fermierilor care au fost afectați de crizele anului 2022. Mai mult, agricultorii care exploatează o suprafață de 1.500 ha de teren arabil vor beneficia de motorină din ajutorul umanitar extern.
Participanții la Congresul Republican consideră că această asistență este insuficientă și au cerut demisia ministrului.