Orizont TV și postul de televiziune ITV au organizat un Telemaraton în susținerea celor 6 posturi TV închise, cu sloganul: Apărăm democrația din Moldova! Maratonul a durat mai bine de 10 ore, iar în platoul de emisie au fost prezenți în jur de 20 de experți, analiști politici, juriști, dar și jurnaliști care au vorbit despre abuzurile actualei puteri față de mass-media și libertatea de exprimare.
Jurnalistul și deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Constantin Starîș, a criticat decizia autorităților de a închide încă 6 posturi tv și susține că, atunci când statul începe să încalce legea, atunci acest stat este sortit pieirii.
CONSTANTIN STARÎȘ jurnalist, deputat BCS: „Chiar mă deranjează faptul că aceste decizii sunt luate absolut deliberat, în afara structurilor de profil care ar trebui, de fapt, să monitorizeze acest lucru. Din câte am înțeles, posturile tv care au fost închise nu au avut niciun fel de observații din partea Consiliul Audiovizualului. Când statul începe să calce în picioare legea, atunci acest stat începe să moară. Și dacă acesta este planul, atunci să ne spună sincer că, scopul nostru este să distrugem nu doar statul de drept, ci statul ca atare. Pentru că țara noastră nu poate exista în afara cadrului legal și al democrației. Desigur, închiderea în masă a unor instituții media se face pentru a reduce din critica asupra puterii. Acești oameni nu tolerează nicio altă opinie, acești oameni nu tolerează criticile și nu le acceptă. Ei cred că dețin monopolul adevărului – singurul și ultimul”.
Comunitatea jurnalistică a condamnat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale de a suspenda licențele a șase posturi TV și de a bloca 31 de site-uri. Pentru unii, este evident că această Comisie îndeplinește ordinul autorităților, care se tem de concurență în ajunul alegerilor locale generale. Iar, altcineva a comparat acțiunile autorităților cu cele descrise în celebrul roman al scriitorului britanic George Orwell. În același timp, toți consideră interdicția o încălcare a libertății de exprimare.
IULIA SEMIONOVA: jurnalistă: „Modul în care autoritățile au grijă de spațiul nostru informativ îmi amintește foarte mult de anul „1984” al lui Orwell. Aceasta este doar o ilustrare. Sincer, putem filma lejer pelicula „1984” în timpurile noastre. Nici măcar nu este nevoie de decor. Nu e nevoie de actori. Ar putea fi un documentar. Asta este o obrăznicie. Nu este legat cu nicio valoare. Această Comisie pentru Situații Excepționale, nu știu, ar fi bine să o numim Comisia de Supraveghere a Vieții în Moldova. Pentru că este imposibil să trăiești… Noi, în ultimii doi ani și jumătate trăim într-o situație de urgență. Mai mult, aceasta a fost creată chiar înainte de începerea războiului din Ucraina. Ea a fost instituită încă în pandemie. Trăim și existăm împreună cu această comisie în această perioadă și nu este clar de ce și nu este clar pentru ce”.
VALERIU RENIȚĂ jurnalist: „Ei își permit să facă acest lucru, în primul rând, pentru că au susținerea de la birocrația europeană, subliniez, de la birocrația europeană, nu de la Europa și nu de la toate instituțiile democratice ale Europei. Cred că va fi un fel de stop, la un moment dat, când comunitatea europeană va înțelege că au de-a face cu ipocriți politici care susțin pur și simplu că apără valorile europene, dar de fapt ei se comportă ca în al treilea Reich sau pe timpul regimului stalinist”.
Orizont TV continuă să emită pe tv6.live, dar și pe canalul de telegram TV6 Moldova live.