Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a reacționat la sistarea emisiei a șase posturi de televiziune, printr-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale. Într-o declarație, misiunea diplomatică spune că ”Cenzurarea spațiului informațional al Republicii Moldova încalcă grav Constituția și este un atac la libertatea de exprimare.” Reacția a fost postată pe canalul de Telegram al Ambasadei.
Cenzurarea spațiului informațional al Republicii Moldova încalcă grav Constituția republicii și este un atac la libertatea de exprimare. Despre asta se spune în comunicatul oficial al Ambasadei Rusiei în Republica Moldova, postat pe canalul său Telegram.
„Pe lângă cele 22 de site-uri rusofone blocate anterior, alte 31 de portaluri ale media federale și agențiilor de știri din Rusia au fost incluse în „lista neagră”. Cenzurarea spațiului informațional încalcă grav dreptul unei părți semnificative a populației rusofone a țării la accesul liber la informație și pluralismul de opinii, consfinţit în Constituția Republicii Moldova și acordurile cu organizațiile internaționale”, se arată în declarație.
Reprezentanţa diplomatică rusă notează că toate acestea se întâmplă sub privirile misiunii Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, sosită pentru monitorizarea alegerilor locale generale, al cărei mandat presupune și „asigurarea respectării depline a drepturilor omului și libertăți fundamentale.” Autorităţile de la Chișinău nu au comentat deocamdată această declarație.
În 30 octombrie, directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, a semnat un ordin de blocare a 31 de portaluri în Moldova, dintre care 21, potrivit acestuia, sunt gestionate direct din Rusia. Lista include site-urile radio Sputnik, Komsomolskaia Pravda, agenția TASS, Argumentî i factî, Interfax, Moskovskii Komsomoleţ, Rossiiskaia Gazeta și altele. Directorul SIS a spus că asta are legătură cu „atacurile informaţionale hibride” din Rusia și că aceste portaluri reprezintă un risc pentru securitatea țării.