Șeful SIS, Alexandru Musteață, riscă să fie cercetat penal pentru închiderea ilegală a celor 6 posturi de televiziune. Cu o avertizare în acest sens vine deputatul PSRM, Adrian Albu, candidat la funcția de primar al capitalei.
Socialistul, Adrian Albu, a expediat o sesizare către SIS în care cere explicații cu privire la decizia luată pe 30 octombrie. „Hoțiile de miliarde, schemele de corupție, abuzurile și ilegalitățile sunt ascunse de către actuala guvernare după „războiul hibrid”, care până acum așa și nimeni nu l-a definit clar. În schimb, e suficient să invoce „războiul hibrid” și încep a curge acțiuni una mai ilegală decât alta pe motiv că sunt luate „în numele securității naționale”.
Maia Sandu și PAS încurcă „securitatea națională” a Republicii Moldova cu pericolul în adresa guvernării lor incompetente, corupte și care a capturat statul. Nu poți să ajungi în Rai prin Iad. În calitate de deputat în Parlament, am expediat astăzi o interpelare în adresa directorului Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, cu solicitarea de a prezenta explicații și argumente concludente care au stat la baza deciziei sale personale de a cere interzicerea a încă 6 posturi de televiziune și blocarea a zeci de portaluri de știri, inclusiv din Republica Moldova.
Aștept un răspuns profesionist și închegat, nu din cel care a fost prezentat în briefingul de presă, cu metafore și presupuneri speculative. Îi amintesc lui Alexandru Musteață despre răspunderea penală pentru toate acțiunile sale în funcția de demnitate publică pe care o deține și pentru asumarea unor acțiuni anti-democratice, care contravin statului de drept. Pentru aceste infracțiuni nu există termen de prescripție”, a scris Albu.
Am expediat un mesaj în adresa tuturor celor vizați în învinuirile aduse în sesizarea socialistului. Adriana Vlas, ofițerul de presă al PAS a spus că formațiunea nu comentează acuzațiile, iar purtătorii de cuvânt ai SIS-ului și preșidenției nu au răspuns la mesaje.
Șefa statului, Maia Sandu, susține că nu a văzut decizia CSE de a închide 6 posturi TV. „Pot să prespun că face parte din răspunsul autorităților Republicii Moldova de a proteja statul și de a proteja democrația”, a declarat președintele.
Amintim că licențele a șase posturi de televiziune au fost suspendate pe perioada stării de urgență. Este vorba despre Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3. De asemenea, SIS a blocat 31 de portaluri web. Decizia a fost luată de
Comisia pentru Situații Excepționale la solicitarea Serviciului de Informații și Securitate. Potrivit autorităților, cele șase canale reprezintă un pericol pentru securitatea informațională a țării noastre, iar prin intermediul lor, Federația Rusă ar influența rezultatele alegerilor din 5 noiembrie. Postul nostru de televiziune este categoric împotriva deciziei Comisiei Situații Excepționale, considerând acest lucru o încălcare gravă a drepturilor și libertăților fundamentale și face apel la misiunile diplomatice și organizațiile internaționale pentru drepturile omului să ia atitudine.
Și colectivul redacțional al posturilor de televiziune Prime TV și Publika TV și a portalurilor prime.md și publika.md a condamnat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, pe care au numit-o ilegală. În plus, postul nostru, Orizont TV, consideră decizia CSE ilegală, menționând că nu a admis încălcări care să ducă la sistarea licenței, și a contestat-o în instanță. Același lucru l-a făcut și postul de televiziune ITV.