Sistarea dintr-un foc a emisiei a șase posturi de televiziune a provocat indignare în rândul colegilor noștri de breaslă. Mai mulți jurnaliști au scris postări sau chiar editoriale întregi în care-și exprimă nedumerirea legat de cele întâmplate. Și un jurnalist care activează la Bruxelles a reacționat după sistarea emisiei a șase posturi de televiziune.
Jurnalistul Nicolae Federiuc a scris într-un editorial că șase televiziuni au fost închise brusc, la o simplă pocnitură din deget, cu doar câteva zile înainte de alegeri pentru singurul motiv că unele ar aparține lui Șor, iar altele lui Plahotniuc.
”Iar asta ar însemna, în opinia guvernării noastre „proeuropene”, că lipsește, vezi Doamne, „buna credință”. Cum ai închide o rețea întreagă de restaurante, fără ca acestea să fi comis vreo ilegalitate, doar în baza faptului că patronii „nu sunt de bună credință.”
”Culmea e că, formal, acestea nu au încălcat nimic. Credeți-mă, că pricep nițel în acest domeniu: din punct de vedere legal, profesional și deontologic, aceste televiziuni respectau întocmai regulile din domeniul audiovizualului. Inclusiv de „propagandă prin omisiune” este greu să le acuzi, de această dată”, a scris Federiuc. În plus, el se arată mirat de lipsa de reacție la acest subiect a misiunilor dimplomatice acreditate în Moldova.
”Și nimeni nu are nicio problemă cu asta, prieteni! Niciun ambasador, care transpiră pe meleagurile noastre mioritice și își dedică toată energia și priceperea să ne învețe „valori europene”, nu a manifestat nicio doză de „îngrijorare”. Niciun „partener de dezvoltare”, care își sacrifică banii și puterea de dragul „democrației” și „libertăților fundamentale” nu a observat abuzul. Un abuz evident, insist, bazat pe o minciună puturoasă. O tăcere atât de asurzitoare, încât astupă totul. Așa arată „Moldova Europeană”? Serios?”, se întreabă jurnalistul.
Și jurnalistul Victor Nichituș și-a manifestat indignarea legat de sistarea licenței de emisie a șase posturi tv. ”Închiderea celor șase posturi de televiziune este, mai degrabă, o măsură cu caracter electoral în folosul PAS și nu o măsură care ar ține de securitatea statului moldovean”, afirmă el. După ce premierul Dorin Recean a spus că măsura a fost necesară, deoarece instituțiile de presă respective ar fi putut influența alegerile din 5 noiembrie, Nichituș a afirmat că ”Guvernul Recean a închis aceste televiziuni prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale, folosindu-se de argumentul pe care îl oferă situația geopolitică de risc existentă în regiune. Primul ministru a recunoscut, indirect, că posturile de televiziune au fost închise pentru că „s-ar fi putut influența alegerile locale din 5 noiembrie și să se submineze procesul democratic”. Recapitulăm: cel mai înalt reprezentant al statului moldovean, primul ministru, a salutat închiderea unor instituții media în timpul în care campania electorală pentru alegeri locale generale se află pe ultima sută de metri”, scrie Victor Nichituș, într-un comentariu postat pe Facebook.
Astfel, potrivit lui, închiderea celor șase posturi de televiziune este mai degrabă o măsură cu caracter electoral în folosul PAS, ceea ce reprezintă o ingerință în procesul electoral.
„Toată lumea înțelege acest lucru. Nu te poți ascunde după războiul din Ucraina. De aici, probabil, tăcerea practicată de ambasadorii statelor occidentale acreditate la Chișinău în fața acestui abuz de putere comis la vreme de alegeri. Tăcerea, uneori, este asociată cu aprobarea unei acțiuni”, a adăugat jurnalistul.
Și fondatorul ziarului „Europe Right Now”, din Bruxelles, Eugene Gioni, a criticat autoritățile de la Chișinău pentru închiderea televiziunilor și portalurilor de știri.
EUGENE GIONI, fondatorul ziarului „Europe Right: „Văzând ce face guvernul RM, închizând media și posturi TV, cu o săptămână înainte de alegeri, eu cred că Uniunea Europeană trebuie să întreprindă acțiuni și să susțină acele media”.
Autoritățile nu au reacționat deocamdată la declarațiile jurnaliștilor. Totodată, dintre șefii misiunilor diplomatice de la noi doar Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks a făcut un comentariu la subiect. ”Urmează să analizăm pentru a înțelege cum a fost luată această decizie”, a adăugat el și a menționat că ”probabil vor fi anumite informații care nu vor fi făcute publice”.
Menționăm că și mai multe ONG-uri din domeniul mass-media, dar și a drepturilor omului, precum și Avocatul Poporului s-au arătat îngrijorate de decizia CSE de sistare a licenței de emisie a șase posturi de televiziune și a cerut informații suplimentare și complexe privind circumstanțele ce ar justifica măsurile intruzive impuse. În reacție, purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că decizia CSE, la propunerea SIS, cu privire cele șase posturi TV cărora le-a fost sistată activitatea, „viza dimensiunea de amenințări hibride la care este expusă Republica Moldova”.
Orizont TV declară că nu a admis încălcări care, potrivit legislației, ar fi putut duce la suspendarea licenței de emisie, consideră acuzațiile aduse ca fiind nefondate și a atacat decizia CSE în instanță. A făcut un demers similar și postul de televiziune ITV.