Cinci partide ar putea accede în viitorul Parlament în cazul unor alegeri anticipate. Două partide sunt PAS și PSRM, iar a treia formațiune politică, care intră cu încredere în Parlament, este Partidul Șansă. Ele sunt urmate de MAN și PDCM. Cel puţin asta arată datele unui sondaj realizat de către compania iData. Cercetarea mai relevă că majoritatea din cei intervievați au încredere în Maia Sandu și Ilan Șor.
Sondajul arată că pentru Partidul Acţiune şi Solidaritate şi-ar da votul 35,6% dintre respondenţi, iar pentru PSRM -19,3% dintre cetăţenii intervievați.
Pe locul trei se clasează Partidul „Șansă” care ar fi ales de 18,3% dintre respondenția, cifra este aproape echivalentă cu popularitatea partidului interzis Șor, potrivit sondajelor de opinie anterioare.
Urmează Mișcarea Alternativă Națională ce ar acumula 5,2% dintre voturile respondenţilor. Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei ar accede în Parlament, cu un procentaj de 5,1.
Potrivit sondajului, fără voturile din stânga Nistrului și diaspora, partidului PAS i-ar reveni 44 mandate, PSRM ar acumula 23 mandate, iar Partidul Șansa s-ar alege cu 22 de deputați. MAN și PDCM ar obține câte 6 mandate.
La întrebarea ”În care politician din Republica Moldova aveți cea mai mare încredere?” – 22 la sută dintre cei intervievați au spus că în Maia Sandu. 10, 6% declară că au încredere în Ilan Șor, iar 9,4 la sută în fostul președinte Igor Dodon.
Primarul capitalei, Ion Ceban se bucură de încrederea a 5,8 la sută din participanții la sondaj, iar Renato Usatîi este susținut de 3 la sută dintre cetățeni.
Datele mai relevă că, cel mai activ politician în ultimele zile a fost președintele Maia Sandu. Ea este urmată de Ion Ceban, Ilan Șor, Igor Dodon, Renato Usatîi și premierul Dorin Recean.
Participanții la sondaj au fost întrebați ”Care este apartenența politică a candidatului la funcția de primar pentru care ați vota?” – 19,9% au spus că PAS. Pentru PSRM au bifat 13,2%, iar pentru Partidul ”Șansă” 11,3 la sută.
Sondajul a fost efectuat la nivel național pe un eșantion total de 1322 de respondenți, din 353 de localități. Din eșantionul total, 601 respondenți sunt rezidenți ai mun. Chișinău. Sondajul a fost efectuat în mod telefonic, față în față și prin completarea chestionarului on-line. Eroarea maximă de eșantionare este de ±2,9% la nivel național și de ±4,2% în mun. Chișinău. Sondajul este reprezentativ pentru Republica Moldova, cu excepția populației din Stânga Nistrului și a cetățenilor Republicii Moldova care locuiesc în afara țării. CEC a autorizat efectuarea cercetării.