„Opoziția trebuie să se unească pentru a restabili valorile democratice în țară”. De această părere este sociologul Ian Lisnevschi. Potrivit lui, în prezent R. Moldova este un stat dictatorial, iar singura metodă de a schimba această situație, este unirea forțelor de opoziție.
IAN LISNEVSCHI, sociolog: Prima strategie pe care trebuie să o aibă opoziția este unirea. Pentru că PAS a impus foarte bine strategia sa de dezbinare a opoziției. Opoziția de doi ani de zile nu se poate uni, măcar că au aspecte unice, au viziuni egale. Pentru că PAS a impus o strategie bine-planificată, bine structurată, ca să facă tot posibilul ca această opoziție să nu se unească. Pentru că PAS nu este un partid, sunt mai mulți sateliți, inclusiv de stânga, care zic că sunt pe stânga, încearcă să fie opoziție, dar scopul lor este cu totul altul.
Până ce opoziția nu va avea o strategie cum să se unească, țara va continua să existe în regim de dictatură, mai spune Lisnevschi.
IAN LISNEVSCHI, sociolog: Problema opoziției este că la moment opoziția nu are o strategie. Uitați-vă cum pun acum întrebarea partidele de opoziție: „să cerem înapoi țara, că este capturată”. De la un dictator poți cere ceva? Permanent trebuie să ținem cont că R: Moldova mai mult nu este țară democratică, că R. Moldova nu este deja un stat de drept. Pentru că în manual e scris: „O țară democratică este atunci când opoziția sau societatea are pârghii de control”. În momentul dat când toate instituțiile statului sunt în mâinile unui partid, astfel de guvernare se numește dictatură. Reieșind din acest lucru trebuie schimbate și metodele aplicate. Da – legale. Da – democratice. Până ce opoziția nu va avea o strategie cum să se unească, cum să obțină pârghiile de control ale guvernării. Cum să facă ca deja puterea în țară să fie controlată de două – trei instituții.
Deocamdată, conducerea țării nu a reacționat la aceste declarații.
Amintim că recent și ex-premierul Ion Chicu a făcut apel pe Facebook către toți liderii partidelor și mișcărilor politice din țară, neafiliate PAS, să se reunească pe 7 noiembrie „pentru a lansa procesul de decapturare a statului”.
„Încă niciodată democrația în Republica Moldova n-a fost batjocorită în asemenea hal de către o guvernare, pretins democratică. Personal, nu mai am de gând să tolerez crimele săvârșite de analfabeții corupți din PAS împotriva statului și cetățenilor acestei țări. Îndemn liderii politici să ne unim eforturile în această luptă!”, a scris Chicu.