Bicicliștii din capitală au propriile parcări. În formă de bare, acestea au fost instalate în preajma instituțiilor publice, culturale și de agrement, de învățământ, medicale, educaționale, dar și în parcuri. Modelul asupra căruia s-a convenit nu prea este însă pe placul unor amatori al transportului pe două roți, care au spus că locurile de parcare sunt incomode și nu foarte vizibile. Iar unii le-au confundat cu un simplu gard.
Deși inițiativa a fost lansată de organizația Alianța Biciclete Chișinău cu aproape doi doi ani în urmă, proiectul a ajuns să fie implementat acum. Antreprenorul a fost contractat în urma licitației publice desfășurate de către Direcția Generală Mobilitate Urbană la sfârșitul anului 2022.
ANA POPA, președintele Alianța Biciclete Chișinău: „Ba una, ba alta, ba nu știu cine s-a îmbolnăvit, ba nu
știu cine nu poate, persoana care era responsabilă de asta din direcție, nu a prioritizat această temă. Până s-a făcut caietul de sarcini, până s-a.. nu era suficient ce-am prezentat noi, că lor le trebuia și estimare de calcul. A
durat foarte mult până s-a făcut caietul de sarcini și de exemplu anul trecut când trebuiau să facă, s-a întins, întins, pe tot anul că deja era frig, era ploios.
Demararea proiectului a fost tergiversată și de o greșeală de proiectare a parcărilor, mai spune Ana Popa.
ANA POPA, președintele Alianța Biciclete Chișinău: „A fost un pic de problemă la începutul montării, că erau instalate prea aproape ca și distanță și ele sunt făcute în așa fel, încât și de o parte și de alta a barei să încapă câte o bicicletă, dar erau prea aproape și atunci nu încăpeau din ambele părți, dar deja, văd că, am fost chiar azi și am văzut cum lucrează compania și deja le fac la distanță mai mare și au înțeles că trebuie să lase mai mult loc și deja-s ok”.
Totuși, afirmă unii bicicliști, barele de parcare nu-s în cea mai bună variantă a lor, iar utilizarea este incomodă.
„Nu-s comode. Pentru că la mine frâna e hidraulică și când pun acolo se atinge, și în Moldova, mai mult intri în minus, decât în plus, știți. Cum să te parchezi acolo și să fărâmi bicicleta? Acolo doar cum îi pus, vine așa metalic, logic, pun roata și se atinge, furca, zgârâietură, iar costă.
„- Cum ar trebui ele să arate ca să fie utile și comode într-adevăr?
– Eu nu știu, acei care la fac, acei trebuie să se gândească”.
– În principiu, da. Pentru că poate fi prins doar din spate. Doar din spate poate fi prins bine, pentru că roata din față poate fi scoasă.
– Dar cum trebuiau instalate ca să fie normale și sigure?
– Sincer vorbind, normale, n-am întâlnit, în principiu, nicăieri. Ele toate sunt incomode”.
O altă problemă a noilor locuri de parcare, spun cicliștii, e că nu exprimă locul pentru care au fost gândite.
Pur și simplu nu e clar că sunt pentru biciclete, pentru mine, personal, aceasta este doar un gard, eu nu prea înțeleg. Dacă ar fi, în principiu, mai multe parcări pentru biciclete, atunci poate că oamenii ar utiliza mai mult bicicletele, ca aceasta să le amintească despre modul sănătos de viață.
– Poate aici, trebuie de instalat vreun semn?
– Da, eu cred că trebuie”.
Da. Că în Europa știm că ele vin ca un semicerc ceva, nu-i pur și simplu o bară și ar fi bine niște semne sau ceva indicații că aceasta-i pentru bicicletă”.
Unii s-au arătat mulțumiți de ceea ce au primit.
„- Sunt comode sau nu sunt comode pentru bicicliști?
– Barele care sunt acolo?
– Da. Da, normal, mai bine decât nimic”.
Contactată pentru un comentariu, Natalia Exari, conslierul primarului pe comunicare, ne-a comunicat că Primăria are o colaborare foarte bună cu organizațiile de bicicliști și cu specialiștii în domeniu cu privire la proiectul barelor de parcare, ”Sunt preluate practicile internaționale, iar achiziționarea elementelor au fost efectuate ca și în alte situații, transparent la licitații publice. Ne pare rău că multe acțiuni sunt criticate intenționat de anumite persoane. La finele proiectului urmează sa aplicăm marcajul pentru delimitarea zonelor dedicate bicicliștilor.”,a menționat aceasta.
Conform datelor primăriei, urmează a fi instalate circa 300 de bare pentru parcarea bicicletelor, în 90 de locații din orașul Chișinău, câte 3-5 suporturi per locație, iar valoarea proiectului este de 634 de mii de lei.