Decizia autorităților Capitalei de a adăuga pe strada 31 august o bandă pentru biciclişti și trotinete, din contul uneia dintre benzile pentru mașini, a fost criticată de mulți locuitori ai municipiului. Șoferii susțin că, în consecință, ambuteiajele se formează mai des în această zonă. În unul dintre acestea s-a blocat acum câteva zile o ambulanță cu girofarul inclus. Orăşenii au solicitat autorităţilor Capitalei să scoată pista pentru biciclişti sau să o îngusteze şi să formeze astfel o bandă şi jumătate. În replică, Ion Ceban a făcut o declarație pe rețelele de socializare că mereu au fost și vor fi critici. Direcția Generală Mobilitate Urbană Chișinău, la rândul său, ne-a comunicat că până acum nu a recepţionat nicio plângere scrisă de la locuitorii orașului cu privire la inconveniențele și problemele legate de acest tronson.
Luni, ora 10 dimineaţa, „ora de vârf” ar trebui să se încheie, dar ambuteiajele continuă să se formeze pe strada 31 august și ambulanțele sunt blocate cu ceilalţi participanți la trafic.
Mulți șoferi cer eliminarea benzii pentru bicicliști, precum și a stâlpilor care o despart de banda pentru șoferi, pentru că, potrivit acestora, acum deplasarea pe aici a devenit mult mai anevoioasă.
„Înțeleg că oamenii trebuie să se deplaseze și bicicletele să circule, dar totuși, să lărgească puțin drumurile pentru mașini ar fi mult mai bine”.
„Restricţia este temporară! O vor anula, cred că este mai bine fără ea, desigur”.
„E imposibil de mers. Este ireal, nu doar ambulanța, Doamne ferește, ci şi pompierii vor merge doar pe stâlpi. Trebuie de regândit și să facă altceva sau de redus un pic ca să încapă, pentru că dacă aceasta bandă ar fi măcar pe jumătate mai mică, ar fi posibil de mers, dar aici, cel mai probabil, s-a făcut doar de dragul făcutului”.
„Pentru bicicliști este un plus, dar pentru ambulanțe, pentru șoferi desigur este rău. Dacă anterior puteai parca undeva când erau două benzi, acum nu”.
„Am să vin să iau sau să las un pasager, nu am unde staţiona, pentru că blochez traficul din spate. Puţin n-au gândit bine”.
Șoferii sunt susținuți și de mulți pietoni. Oamenii se plâng că autoritățile nu au ținut cont de toate aspectele la elaborarea acestui proiect.
„Cei care au plănuit asta, trebuiau să prevadă aceste lucruri, că aici va merge ambulanță. Trebuie eliminate, dacă este necesar, apoi trebuie îndepărtate. Trebuiau să examineze dintâi toate argumentele pro și contra. Pur și simplu nu văd trotinete să meargă!”.
„În Centru ar trebui eliminate ambuteiajele, pentru că este imposibil. În Centru prioritatea ar trebui să fie înlăturarea ambuteiajelor”.
În același timp, alţii consideră că și bicicliștilor trebuie să li se ofere posibilitatea de a se deplasa, dar asta trebuie să fie făcut ca să fie comod pentru toată lumea.
„Tolerabil, nu e o problemă. Pe de o parte, trebuie create condiții şi pentru bicicliști în tot orașul, nu doar pe strada 31 august”.
„Presupun că dacă aici o să fie ambuteiaj, n-o să poată trece ambulanța, iaca deja o problemă din punct de vedere anume infrastructural, cred că aici e o greşeală, dar din punct de vedere a pietonilor şi cicliștilor este foarte comod”.
În urma criticilor aduse autorităților Capitalei pentru amenajarea unei piste pentru bicicliști pe str. 31 august, edilul Ion Ceban a publicat imaginile video cu o persoană în scaun cu rotile care circulă pe banda dedicată.
Primarul a scris, citat: „Mi s-a topit inima când am văzut”. Şi a adăugat că „orașul Chișinău este pentru toți și implicarea fiecăruia contează atunci când apar proiecte noi pentru oraș. Critici, cu siguranță vor fi, asa ca la fiecare proiect municipal”, a adăugat Ion Ceban.
Reprezentanţii Direcției Generale Mobilitate Urbană Chișinău ne-a spus că până acum nu au primit nicio plângere scrisă de la locuitorii orașului cu privire la inconveniențele și problemele legate de acest tronson și, contrar spuselor șoferilor pe care i-am intervievat, susțin că schimbarea nu a afectat debitul.
DUMITRU CEBAN, şeful-adjunct al Direcției Generale Mobilitate Urbană Chișinău: „Până la introducerea pistei pentru biciclişti erau mai multe benzi de circulaţie, dar, de fapt, proiectul prevedea o pistă pentru biciclişti și una pentru automobile. Introducerea pistei pentru biciclişti nu a afectat în niciun fel debitul pe care îl observam până la implementarea proiectului. O bandă, fiind ocupată de parcări ilegale, oricum nu era folosită. Acum am transformat-o în pistă pentru biciclişti”.
Menţionăm că, în iulie 2020, Consiliul Municipiului Chișinău a aprobat un plan de reconstrucție a străzii 31 august 1989. Proiectul prevedea lărgirea arterei și amenajarea a două benzi pentru bicicliști paralel cu carosabilul. În plus, conform proiectului, strada 31 august urmează să devină un „culoar verde” dintre Valea Trandafirilor și Dendrariu.
După mai bine de 3 ani însă, aici a fost alocată o bandă pentru bicicliști prin îngustarea carosabilului. Potrivit lui Dumitru Ceban, această versiune a pistei a fost aleasă de autoritățile orașului pentru a îmbunătăți siguranța circulației pe această porțiune de drum.
Potrivit reprezentantului Direcției Generale Mobilitate Urbană Chișinău, costul total al lucrărilor efectuate în cadrul proiectului de reparare a drumului și introducerea pistei pentru biciclişti pe strada 31 august se ridică în prezent la 5 milioane 300 mii euro. Finalizarea lucrărilor este programată pentru mijlocul lunii octombrie.